Μαιευτική

Σίδηρος και εγκυμοσύνη

Διαβάστε γιατί πρέπει να είστε σιδηρά κυρία…

  • Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του σώματος μας. Είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα ( μέσω της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, τότε η λειτουργία αυτή διαταράσσεται και μιλάμε για αναιμία ( σιδηροπενική). Τα κυρίαρχα συμπτώματά της είναι η κόπωση και η εξάντληση.
  • Υπό φυσιολογικές συνθήκες λαμβάνουμε το σίδηρο από τη διατροφή μας. Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά κ.α. περιέχουν σίδηρο καλής ποιότητας που απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό μας. Άλλες τροφές όπως τα όσπρια έχουν επίσης σίδηρο, που όμως δεν απορροφάται τόσο εύκολα. Η κατανάλωση βιταμίνης C ( π.χ. πορτοκάλι) βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
  • Στην εγκυμοσύνη λοιπόν οι ανάγκες σε σίδηρο είναι αυξημένες λόγω του εμβρύου. Η μεγάλη αύξηση των αναγκών σε σίδηρο παρατηρείται μάλιστα στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης επειδή το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς αφότου έχουν σχηματιστεί τα όργανά του. Επίσης συμβαίνει αύξηση του όγκου αίματος περίπου 50%, δηλαδή κυκλοφορεί περισσότερο αίμα και έτσι χρειάζεται το σώμα ακόμα πιο πολύ σίδηρο για να φτιάξει και άλλη αιμοσφαιρίνη.
  • Για αυτό λοιπόν είναι απαραίτητο να κάνουμε εξετάσεις αίματος τόσο στην αρχή όσο και τακτικά κατά την εγκυμοσύνη. Στην πράξη οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου γιατί ο σίδηρος που λαμβάνουν από τις τροφές δεν αρκεί από μόνος του να καλύψει τις ανάγκες της μαμάς και του εμβρύου.
  • Εάν η έγκυος εμφανίσει χαμηλό σίδηρο τότε μιλάμε για σιδηροπενική αναιμία στην εγκυμοσύνη. Τα όρια για τις τιμές αναιμίας είναι αιμοσφαιρίνη < 11 στο 1ο και 3ο τρίμηνο και < 10,5 στο 2ο τρίμηνο. Αυτή η διαφορά οφείλεται σε μια φυσιολογική αραίωση του αίματος που λαμβάνει φυσιολογικά χώρα στο 2ο τρίμηνο. Είναι σίγουρο ότι η έγκυος θα χάσει αίμα κατά τον τοκετό και τη λοχεία και για αυτό πρέπει να διορθωθεί η αναιμία. Η θεραπεία έγκειται στη χορήγηση σιδήρου είτε από του στόματος είτε ενδοφλέβια.
  • Εάν δεν επέμβουμε για να διορθώσουμε την αναιμία από έλλειψη σιδήρου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος για επιπλοκές όπως πρόωρος τοκετός και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Για αυτό οφείλει η έγκυος να κάνει καλή ισορροπημένη διατροφή και επί παθολογικών εξετάσεων να λαμβάνει συμπληρώματα σιδήρου από το γιατρό και το φαρμακοποιό της.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts