Μαιευτική

Η αρχή της εγκυμοσύνης, το πρώτο τρίμηνο…

Ή αλλιώς… όσο ακόμα η κοιλία δεν είναι φουσκωμένη.

  • Και ναι… έχετε καθυστέρηση της περιόδου και το test εγκυμοσύνης από το διανυκτερεύον φαρμακείο είναι θετικό. Όσο προγραμματισμένη και να είναι μια εγκυμοσύνη δε παύει να είναι ένα πρώτο σοκ, μια έκπληξη για σας και το σύντροφό σας! Στη συνέχεια θα δούμε μαζί μερικά βασικά σημεία για τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης.
  • Είχατε επαφή στις γόνιμες μέρες σας και το ωάριο συνάντησε το σπερματοζωάριο στη σάλπιγγα και μαζί πήγαν και εμφυτευτήκαν στη μήτρα. Η εμφύτευση από μόνη της ίσως οδηγήσει σε μια μικρή αιμορραγία ( spotting / κηλίδες) κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό και δε θα πρέπει να σας ανησυχεί. Αυτό συμβαίνει περίπου 3-4 εβδομάδες από την τελευταία περίοδο σας.
  • Μετά την εμφύτευση το έμβρυο αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται, παρόλο που εμείς δε το βλέπουμε ακόμη στον υπέρηχο. Και η όλη υποστήριξη της εγκυμοσύνης γίνεται από το ωχρό σωμάτιο της ωοθήκης που παράγει προγεστερόνη. Μη ξεχνάτε ότι δεν έχει ακόμη σχηματιστεί λειτουργικός πλακούντας. Κάποιες φορές λοιπόν υπάρχουν ελαφρές αιμορραγίες επειδή η ωοθήκη αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως. Τη λύση θα τη δώσει ο γυναικολόγος σας συνταγογραφώντας σας προγεστερόνη.
  • Σιγά σιγά θα αρχίσετε να νιώθετε πρήξιμο και τάση στο στήθος, δίψα, πείνα, ζαλάδες και ίσως να πρέπει να κάνετε εμετό. Όσοι έχουν πιο ευαίσθητη μύτη, ίσως αναπτύξουν μια απέχθεια σε κάποιες μυρωδιές. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Μη σας αγχώνει είναι φυσιολογικό. Αερίστε καλά το χώρο, πιείτε δροσερό νερό και αποφύγετε καφέ, τσιγάρο και αλκοόλ. Εάν δεν ανέχεστε τη ναυτία, τότε ζητήστε από το γιατρό σας να σας γράψει αντιεμετικά φάρμακα ( επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη)
  • Ο κίνδυνος αποβολής είναι πιο αυξημένος στο 1ο τρίμηνο και γενικά όσο πιο μικρή η εβδομάδα τόσο μεγαλύτερο ρίσκο. Προσοχή όμως, δε σημαίνει κάθε αιμορραγία ότι θα έχετε αποβολή. Συνήθως προηγούνται πόνοι που μοιάζουν με αυτούς της περιόδου εάν επίκειται αποβολή, είναι όμως πολύ πιο έντονοι.
  • Αποφύγετε τις υπερβολικές κοινωνικές επαφές και πάρτε χρόνο με τον εαυτό σας και με το σύντροφό σας. Εσείς θα αποφασίσετε σε ποιους θα πείτε για την εγκυμοσύνη σας και τι, να ξέρετε όμως ότι από υπερβολική χαρά ίσως νιώσετε κοινωνικές πιέσεις από τον περίγυρό σας και αυτό σας δυσκολέψει.
  • Ζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας, μη φοβάστε να τον ρωτήσετε τι σας απασχολεί. Αυτός θα σας βοηθήσει και θα ελέγξει με τον υπέρηχο την εγκυμοσύνη σας ενώ θα προβεί στη συνταγογράφηση συμπληρωμάτων ( π.χ. φυλικό οξύ και βιταμίνες) έτσι ώστε να νιώθετε πιο άνετα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts