- Πολλοί από εμάς έχουν ακούσει πως οι έγκυες έχουν στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης αναγούλες, κάποιες από εσάς το έχετε μάλιστα βιώσει. Τι συμβαίνει όμως όταν η ναυτία, η ζαλάδες και ο εμετός είναι τόσο έντονα ως συμπτώματα που δε μπορεί η γυναίκα να τ’ αντέξει;
- Αυτή η κατάσταση ορίζεται ως υπερέμεση της κύησης είναι ξαφνική, απρόσμενη και ανεξήγητη. Συνήθως ξεκινάει στην 5η εβδομάδα της κύησης και διαρκεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου. Στις μισές περιπτώσεις θα περάσει από μόνη της στις 16 εβδομάδες, ενώ σε πάνω από το 80% των γυναικών θα αυτόϊαθεί ως την 20η εβδομάδα.
- Η αιτιολογία της μας είναι άγνωστη. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφορες ορμόνες όπως η χοριακή γονοαδοτροπίνη αλλά δεν έχουμε κάτι απτό στα χέρια μας. Εμφανίζεται επίσης συχνότερα σε γυναίκες που έχουν δίδυμα.
- Συνήθως εμφανίζεται νωρίς το πρωί και η ασθενής δεν έχει όρεξη να φάει τίποτα και κάποιες φορές δε μπορεί καν να πιει νερό. Μετά εμφανίζεται έντονος εμετός μέχρι που δε βγαίνει κάτι πέρα από σάλιο.
- Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κετονουρία και αβιταμίνωση. Ευτυχώς κάτι τέτοιο είναι σπάνιο γιατί όλοι νοιάζονται για μια έγκυο γυναίκα. Πάλι καλά στο έμβρυο ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ προβλήματα λόγω της υπερέμεσης. Η οικονομία της φύσης βλέπετε φροντίζει από μόνη της.
- Η θεραπεία είναι αρχικά η χορήγηση αντιεμετικών. Επειδή τα χάπια δε βοηθάνε καθώς αποβάλλονται με τον εμετό, προτιμούμε τα υπόθετα καθώς δρουν πολύ γρήγορα. Εάν και αυτά δε βοηθούν τότε απαιτείται ενδοφλέβια θεραπεία με αντιεμετικά, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες. Συνήθως η νόσος έχει καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και τα συμπτώματα υποχωρούν.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!