Μαιευτική

Η αναισθησία στη μαιευτική

Πριν αρχίσουμε δηλώνω ότι δεν είμαι αναισθησιολόγος, το ποστ είναι καθαρά ενημερωτικό και προκύπτει μετά από ανάγνωση βιβλιογραφίας και κλινικής εμπειρίας σε μαιευτήρια.

  • ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΣ: Με μια παχιά βελόνη ο αναισθησιολόγος τρυπάει υπό τοπική αναισθησία στην πλάτη της γυναίκας, προσπαθώντας να αναγνωρίσει τον χώρο γύρω από τη «σκληρά μήνιγγα», εξ ου και το όνομα. Τεχνικά κάπως πιο δύσκολη στην εκτέλεση, αλλά έχει το καλό ότι μπορεί να τοποθετηθεί ένας καθετήρας για επανάληψη δόσης. Χρησιμοποιείται ευρέως στον τοκετό, αλλά λόγω του καθετήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε καισαρική αν δεν εξελιχτεί ο τοκετός.
  • ΡΑΧΙΑΙΑ: Το gold standard στις καισαρικές, με μια λεπτότερη βελόνη και με παρόμοια τεχνική όπως παραπάνω φτάνει ο αναισθησιολόγος ένα τικ πιο βαθιά στον υπαραχνοειδή χώρο ( κάτω από την «αραχνοειδή μήνιγγα»). Είναι τεχνικά πιο εύκολη από την επισκληρίδιο και έχει πιο γρήγορη δράση, αλλά έχει το αρνητικό ότι μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα υπόταση και ότι δε μπορεί να επαναληφθεί με αποτέλεσμα να έχει πεπερασμένη διάρκεια δράσης.
  • ΟΛΙΚΗ ή ΠΛΗΡΗΣ: Σε αντίθεση με τις παραπάνω μεθόδους η ασθενής εδώ κοιμάται ( και συνήθως διασωληνώνεται). Θα χρησιμοποιηθεί όταν οι ανωτέρω μέθοδοι δε μπορούν να εφαρμοστούν ( π.χ. διαταραχές πήξης, χρήση ηπαρίνης, ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ, επιθυμία της ασθενούς να κοιμηθεί κ.α.). Το μεγάλο μειονέκτημα της είναι ότι τα φάρμακα της νάρκωσης πάνε και στο μωρό σε αντίθεση με της άλλες μεθόδους, γι’ αυτό ο μαιευτήρας πρέπει να είναι γρήγορος.
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ στο ΠΕΡΙΝΕΟ: Εκτελείται συνήθως από το γυναικολόγο. Γίνεται πριν από επισιοτομές ή επεμβατικό τοκετό ( δείτε τα σχετικά άρθρα). Είναι μια παλιά δοκιμασμένη μέθοδος. Είτε θα γίνει αποκλεισμός περινεϊκού νεύρου ( η πιο elegant μέθοδος) είτε θα γίνει διήθηση με τοπικό αναισθητικό εκεί που θέλουμε να «κόψουμε». Πριν γίνουν οι επισκληρίδιες και οι ραχιαίες τόσο δημοφιλείς, αυτός ο τύπος αναισθησίας ήταν must για τους old skool μαιευτήρες ( και ήταν πολύ αποτελεσματικός).

Ξεχάσαμε κάτι; Έχετε εμπειρία από αναισθησία στη γέννα; Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις σας…

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts