Υπέρηχος Α’ & Β’ επιπέδου
- Πρόκειται για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία της εγκυμοσύνης από ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ συναδέλφους γυναικολόγους.
- ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ( Α’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ): Γίνεται ανάμεσα στις εβδομάδες 11 έως 14 και αποσκοπεί κυρίως στο να μετρηθεί η αυχενική διαφάνεια ( « πόσο παχύς είναι ο σβέρκος» σε απλά ελληνικά) με σκοπό να αξιολογηθεί ο κίνδυνος κυρίως για το σύνδρομο Down ( τρισωμία 21). Στην εξέταση αυτή ο γυναικολόγος ελέγχει εκτός από την αυχενική διαφάνεια επίσης το ρινικό οστό, τη ροή του αίματος στην καρδιά του μωρού, τη ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες κ.α. Συνδυάζεται με τη λήψη αίματος από τη μητέρα για έλεγχο κάποιων συγκεκριμένων ορμονών ( HCG, PAPP-A) ώστε η τελική διάγνωση να είναι πιο αξιόπιστη.
- ΥΠΕΡΗΧΟΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ: Εκτελείται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας. Ο ιατρός κάνει μια σειρά μετρήσεων για να δει πόσο μεγαλώνει το παιδί ( βιομετρία), ενώ επίσης ελέγχει ενδελεχώς τα όργανα και τον πλακούντα του μωρού. Στην ουσία ψάχνει το παιδί από την κορυφή ως τα νύχια ( κρανίο, εγκέφαλος, φάρυγγας, καρδιά, πνεύμονες, στομάχι, νεφρά, έντερο, ουροδόχο κύστη, οστά , άκρα κ.α.) με σκοπό να δει αν όλα αναπτύσσονται βάση πλάνου ή αν υπάρχουν κάποιες ανατομικές ανωμαλίες. Ελέγχεται ακόμη η ροή του αίματος στις αρτηρίες της μήτρας για να προβλεφθεί το ενδεχόμενο προεκλαμψίας όπως και το μήκος του τραχήλου της μήτρας.
- Εάν σε κάποια από τις παραπάνω εξετάσεις βρεθεί κάποιο πρόβλημα, τότε οι συνάδελφοι ζητούν επανεξέταση και ίσως απαιτηθεί επεμβατική πράξη για να ληφθεί εμβρυικό υλικό. Αυτό γίνεται με αμνιοπαρακέντηση ( υπό υπερηχογραφικό έλεγχο με μια λεπτή βελόνη τρυπάμε την κοιλιά της γυναίκας για να πάρουμε υγρο «άμνιο» ) ή με λήψη χοριακών λαχνών ( το ίδιο απλά αντί για υγρό παίρνουμε κύτταρα απ’ το χόριο) αναλόγως την εβδομάδα της κύησης.
- Πολλές απ’ αυτές τις γνώσεις τις χρωστάμε στον καθηγητή κ. Κύπρο Νικολαΐδη, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τον ακούσει εδώ:
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!