Μαιευτική

Η δακτυλική εξέταση κατά τον τοκετό

  • Οι μαίες και οι γυναικολόγοι κατά τη διάρκεια της γέννας εξετάζουν συχνά την επίτοκο δακτυλικά μέσω του κόλπου για να δουν την εξέλιξη της διαδικασίας. Αυτή η μέθοδος είναι πανάρχαια και πολύ αποδοτική, προϋποθέτει ωστόσο μεγάλη εμπειρία και γνώση για να αποφευχθούν λάθη και παρερμηνείες.

Με τη δακτυλική λοιπόν εξέταση ελέγχουμε τα εξής:

  1. ΔΙΑΣΤΟΛΗ του τραχήλου: Ελέγχουμε δηλαδή κατά πόσο είναι ανοιχτός ο τράχηλος, πρακτικά 0cm σημαίνει ότι είναι κλειστός και 10-12cm σημαίνει ότι είναι πλήρως ανοιχτός ( οι oldskool-άδες το μετράνε με δάχτυλα, αυτό όμως εξαρτάται από το μέγεθος των δακτύλων του εξεταστή).
  2. ΠΑΧΟΣ του εναπομείναντος τραχήλου: Νιώθουμε στην πράξη με τα ακροδάκτυλά μας αν υπάρχει ακόμα τράχηλος ή αν εξαλείφθηκε καθώς η γέννα προχωράει. Η παράμετρος αυτή εξελίσσεται ανάλογα με τη διαστολή.
  3. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ του τραχήλου: Προς τα που κοιτάει με απλά λόγια, όσο πιο πίσω ( προς τον κόκκυγα) τόσο πιο νωρίς στη γέννα, ενώ όσο πιο μπροστά ( προς την έξοδο του κόλπου) τόσο πιο καλές προϋποθέσεις για να εξελιχθεί ο τοκετός.
  4. ΥΦΗ του τραχήλου: Πρακτικά όσο πιο μαλακός τόσο πιο καλό για να γεννήσει η γυναίκα, ενώ αν είναι σκληρός είναι ακόμη “άγουρη” η κατάσταση.
  5. ΘΕΣΗ ΚΑΘΟΔΟΥ του ΕΜΒΡΥΟΥ: 9 στις 10 φορές εννοούμε τη θέση της ΚΕΦΑΛΗΣ του εμβρύου, ενώ οι έμπειροι μαιευτήρες ξεγεννάνε και ισχιακές προβολές! Τσεκάρουμε λοιπόν πόσο “ψηλά ή χαμηλά” είναι το κεφάλι με σημείο αναφοράς κάποιες ακρολοφίες των οστών της πυέλου που λέγονται ισχιακές άκανθες. Ο προσδιορισμός αυτής της παραμέτρου απαιτεί εμπειρία και είναι κρίσιμος άμα θέλει κάποιος να εκτελέσει επεμβατικό τοκετό ( βεντούζα ή κουτάλες).
  • Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν ο υπέρηχος είναι πλέον must στη μαιευτική, η δακτυλική εξέταση από τον κόλπο δεν πρόκειται να χάσει ποτέ τη σημασία της καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσει κανείς την πρόοδο του τοκετού. Η εκμάθηση της έρχεται κυρίως μέσα από τη συνεχή εξάσκηση και επιπρόσθετα με τη θεωρητική γνώση των συγγραμμάτων μας.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts