- Υπάρχει μια ρήση που λέει ότι το φαγητό είναι φάρμακο ( food is medicine) και είναι σίγουρα 100% σωστή αφού στην πράξη είμαστε ότι τρώμε. Όλες οι σύγχρονες μελέτες της ιατρικής εξάλλου τονίζουν τη σημασία της σωστής μεσογειακής διατροφής για την υγεία μας.
- Και όταν αναφερόμαστε στη διατροφή σίγουρα το μυαλό όλων μας πηγαίνει στο διατροφολόγο, τον ειδικό εκείνο ο οποίος έχει σπουδάσει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά ό,τι πίνουμε και ό,τι τρώμε στην υγεία και στο μεταβολισμό του οργανισμού μας.
- Πώς όμως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ο διατροφολόγος με το γυναικολόγο; Πότε διασταυρώνονται οι πορείες τους που εκ πρώτης όψεως φαντάζουν παράλληλες; Και όμως υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες:
- ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ: Είναι στην ουσία η ανάπτυξη διαβήτη σε έγκυες γυναίκες οι οποίες πρωτύτερα δεν ήταν διαβητικές. Απαιτείται σίγουρα στενή παρακολούθηση και ρύθμιση του σακχάρου αρχικά με δίαιτα και ενίοτε με ινσουλίνη* για να μην υπάρξει παθολογία στο έμβρυο.
- ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Επειδή η γυναίκα κατά την περίοδο του θηλασμού καταναλώνει πολλές θερμίδες για να σιτίσει το βρέφος καλό θα ήταν να λάβει κατάλληλες συμβουλές απ΄το διατροφολόγο για να έχει π.χ. επαρκή ποσότητα γάλακτος κλπ.
- ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ: Παρά το ότι η πλήρης παθοφυσιολογία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, εντούτοις έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του βάρους της ασθενούς βοηθάει πάρα πολύ στη βελτίωση του ορμονικού τους προφίλ με σκοπό τελικά να είναι πιο εύκολο να ρυθμιστούν οι κύκλοι τους.
- EMMHNOΠΑΥΣΗ: Πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση παραπονιούνται ότι δε τρώνε και παχαίνουν, ότι νιώθουν φουσκώματα κλπ. Η χορήγηση μιας κατάλληλης δίαιτας από τον ειδικό μπορεί να μειώσει σε εντυπωσιακό βαθμό αυτή τη συμπτωματολογία.
- Αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω ότι συχνά οι γυναίκες που έρχονται στο γυναικολόγο θα επωφεληθούν όχι μόνο από φάρμακα και χειρουργεία, αλλά και υιοθετώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μετά από μια συμβουλευτική επίσκεψη στο διατροφολόγο.
* Σε περίπτωση χορήγησης ινσουλίνης σε ΣΔ κύησης οφείλουμε να συμβουλευόμαστε τον ενδοκρινολόγο!