Μαιευτική

Τι σημαίνει μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος;

  • Τα περισσότερα έμβρυα είναι φυσιολογικά και μετά από μία normal εγκυμοσύνη άλλα θα γεννηθούν φυσιολογικά και άλλα με καισαρική. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δε πάνε όλα πρίμα και υπάρχει ανάγκη να ελεγχθεί το γενετικό υλικό του εμβρύου.
  • Εάν για παράδειγμα ο υπέρηχος Α’ επιπέδου δει κάποια ανωμαλία ή εάν υπάρχει ιστορικό γέννησης ενός παιδιού στην οικογένεια με κάποιο σύνδρομο τότε πρέπει να γίνει περεταίρω έλεγχος. Άλλες ενδείξεις είναι η μεγάλη ηλικία της μέλλουσας μητέρας ή ο πιθανός φόβος ότι κάτι έχει το παιδί.
  • Στο παρελθόν είχαμε την αμνιοκέντηση και τη λήψη χοριακών λαχνών. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση πρέπει να επέμβουμε για να πάρουμε υλικό από την κύηση, κάτι το οποίο ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών. Για περισσότερες πληροφορίες clickάρετε το άρθρο μας: https://drkokotis.gr/…/epemvatikes-praxeis-kata-ti…/
  • Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε μια αιμοληψία στη μητέρα και καθώς μέσα στο αίμα της κυκλοφορεί ελεύθερο DNA του εμβρύου, μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για αυτό. Η παραπάνω διαδικασία είναι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος ( Non Invasive Prenatal Testing).
  • Διενεργείται κυρίως για την ανίχνευση ή τον αποκλεισμό του συνδρόμου Down ( αλλά και άλλων σπανιότερων όπως π.χ. Patau & Edwards) ενώ μας δίνει μια οριστική απάντηση για το αν θα γεννηθεί αγοράκι ή κοριτσάκι. Βρίσκε και άλλες νόσους αλλά η γνώση τους ξεπερνάει τους σκοπούς ενός ενημερωτικού post.
  • Την αιμοληψία την κάνουμε περίπου τον 4ο μήνα της κύησης στο ιατρείο και είναι μια γρήγορη, εύκολη και ακίνδυνη εξέταση ενώ σε λίγο καιρό ( max. 2 εβδομάδες) έχουμε τα αποτελέσματα της. Το κόστος της εξαρτάται από τον πάροχο του εκάστοτε kit και το εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται ο ιατρός.
  • Εάν είναι όλα φυσιολογικά, τότε έχουμε ένα μεγάλο “μαξιλαράκι ασφαλείας” στην κύηση. Σε περίπτωση που κάτι βγει παθολογικό, τότε απαιτείται και άλλος έλεγχος όπως αναφέρουμε παραπάνω με τις κλασσικές επεμβατικές πράξεις ( π.χ. αμνιοκέντηση).

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!