Μαιευτική

Τι είναι η παλίνδρομη κύηση;

  • Πρόκειται για το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο η σταματάει η ανάπτυξη του εμβρύου και συμβαίνει συνήθως συχνότερα στις πρώτες 12-13 εβδομάδες ( 1ο τρίμηνο) της εγκυμοσύνης. Συμπεριλαμβάνεται στη μεγάλη ομάδα των διαγνώσεων που τις ονομάζουμε αποβολές.
  • Στις περισσότερες φορές δεν έχει συμπτώματα και είναι τυχαίο εύρημα κατά την υπερηχογραφική εξέταση ρουτίνας από τον ιατρό. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η καρδιά του εμβρύου ΔΕ χτυπάει πια ενώ πολλές φορές έχει μείνει πίσω σε ανάπτυξη σε σχέση με την εβδομάδα που είμαστε.
  • Παρά το ότι το έμβρυο δε ζει πια, το σώμα δε το έχει καταλάβει, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μη πονάει, να μη ματώνει και να μη νιώθει κάτι συγκεκριμένο. Εάν δεν κάνουμε τίποτα και αφήσουμε τη φύση από μόνη της να αναλάβει, τότε σε κάποιο καιρό θα αρχίσει σιγά σιγά διαδικασία της αποβολής με τα παραπάνω συμπτώματα.

Αν και είναι δύσκολο να βρούμε την ακριβή αιτιολογία της παλίνδρομης κύησης ( και γενικώς των αποβολών), αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως οι ακόλουθοι:

▪️Ανωμαλίες στο γενετικό υλικό του κυήματος

▪️Γενετικές διαταραχές στο DNA των γονέων

▪️Ανατομικές διαταραχές στη μήτρα της γυναίκας

▪️Καταχρήσεις όπως π.χ. νικοτίνη, αλκοόλ, ναρκωτικά

▪️Υπερπηκτικότητα του αίματος ( θρομβοφιλία) της γυναίκας

▪️Ενδοκρινολογικές αιτίες ( π.χ. διαβήτης, παχυσαρκία, υποθυρεοειδισμός)

▪️Ανοσολογικές αντιδράσεις της μαμάς κόντρα στο κύημα

▪️Ψυχοκοινωνικό stress μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός

  • Η θεραπεία έγκειται στη θεραπευτική απόξεση της μήτρας ( “καθαρισμός”) υπό πλήρη αναισθησία μετά από χορήγηση ειδικών χαπιών που χαλαρώνουν τον τράχηλο της μήτρας. Η επέμβαση γίνεται με μοντέρνο τρόπο ελαχιστοποιώντας τις πιθανές επιπλοκές. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει φαρμακευτική θεραπεία δίνοντας μόνο τα χάπια και περιμένοντας τη γυναίκα να αποβάλλει.
  • Όποια μέθοδο θεραπείας και να διαλέξουμε, επειδή η διάγνωση αυτή καθαυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη από ψυχολογικής μεριάς, στόχος μας είναι να διευθετήσουμε το ζήτημα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αντιμετωπίζοντας ωστόσο με σεβασμό την άποψη της εκάστοτε γυναίκας.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!