Μαιευτική

Να εργάζεται ή όχι η έγκυος;

  • Σύμφωνα με το νόμο οι εργαζόμενες μέλλουσες μητέρες δικαιούνται 8 εβδομάδες άδεια πριν τη γέννα και άλλες 9 μετά, ενώ η άδεια της μητρότητας λογίζεται ως κανονικός χρόνος εργασίας για να προστατεύεται με αυτόν τον τρόπο η εργασιακή σύμβαση.
  • Οι εποχές πλέον είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με μία ή δύο γενιές πίσω και οι γυναίκες πλέον εργάζονται, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Παρόλα αυτά όταν έρχεται η εγκυμοσύνη αυξάνονται οι απαιτήσεις λόγω του εμβρύου και επηρεάζεται η απόδοση στην εργασία.
  • Μελετώντας την επίδραση της εργασίας στην εγκυμοσύνη παρατηρήθηκε ότι ωφελεί πράγματι κυρίως επειδή η γυναίκα συνεχίζει να νιώθει παραγωγική. Περιστασιακά εμφανίζονται όμως κάποια προβλήματα, όπως π.χ. το πως θα είναι η επάνοδος μετά από απουσία λόγω της άδειας κλπ.
  • Καθοριστικό ρόλο στο αν θα συνεχίσει τη δουλειά της η έγκυος είναι το πως νιώθει η ίδια πρώτα απ’ όλα σωματικά. Εάν είναι fit τότε δεν αλλάζει κάτι, άμα όμως είναι εξαντλημένη λόγω π.χ. ναυτίας ή υπερέμεσης τότε καλό είναι να παίρνει μια προσωρινή αναρρωτική.
  • Σημασία έχει βέβαια και το τι επάγγελμα έχει η εγκυμονούσα. Εάν η δουλειά έχει έντονη σωματική καταπόνηση ή σε περίπτωση διαρκούς επαφής με χημικά κλπ. τότε μάλλον ο εργοδότης πρέπει να τη βάλει σε άλλο πόστο.
  • Σε κάποιες εγκύους εμφανίζεται μια άνευ προηγουμένου κόπωση, ειδικά όταν δουλεύουν σε πιο “ανορθόδοξες” ώρες. Επειδή λοιπόν τα ωράρια της εργασίας είναι ένα θέμα από μόνα τους εάν η κατάσταση το επιτρέπει μπορεί π.χ. η γυναίκα να δουλέψει διακοπτόμενα ( σπαστό).
  • Προσωπικά θεωρώ ότι η έγκυος οφείλει να δουλεύει, μιας και αλλάζει παραστάσεις και δεν πέφτει σε νωθρότητα μένοντας διαρκώς κλεισμένη στο σπίτι. Όταν όμως συντρέχουν λόγοι επιδείνωσης της υγείας της, τότε πρέπει να κάνει ένα αναρρωτικό διάλειμμα για να φορτίσει τις μπαταρίες της.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!