Γυναικολογία

Γιατί αποφεύγουν οι γυναίκες το γυναικολόγο μετά από κάποια ηλικία;

  • Όσο πιο πολύ κάνει κάποιος αυτή τη δουλειά τόσο παρατηρεί να μην προσέρχονται στον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο γυναίκες οι οποίες έχουν ξεπεράσει συνήθως τα 60 έτη ζωής. Το όριο αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά μάλλον σχετικό και αφορά συνήθως αυτές που έχουν πάνω από 5-10 έτη εγκατεστημένη εμμηνόπαυση.
  • Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν μια κυρία να αναβάλει διαρκώς την τακτική της εξέταση, μερικοί εκ των οποίων είναι οι εξής:
  1. Αίσθημα ντροπής καθώς βλέπει το σώμα της να αλλάζει.
  2. Πόνος κατά τη διάρκεια χειρισμών στην αιδοιοκολπική χώρα.
  3. Ξηρότητα της γενετικής περιοχής.
  4. Άγχος ότι κάτι αρνητικό θα βρεθεί και αρχίσουν οι ιατρικές περιπέτειες.
  5. Άγνοια της ευρείας έννοιας της ειδικότητας μας, αφού κάποιες νομίζουν ότι “είμαστε εδώ μόνο για τις γέννες”.
  • Όλα τα παραπάνω ωστόσο μπορούν με κατάλληλη προσέγγιση από τον ιατρό να επιλυθούν και να γίνει ο έλεγχος γρήγορα, αποτελεσματικά και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Για παράδειγμα εάν υποφέρει η γυναίκα από ξηρότητα θα βάλουμε πολύ gel και θα δουλέψουμε με τα πιο λεπτά μας εργαλεία.
  • Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ακόμα και κάτι ύποπτο να βρεθεί, όσο πιο νωρίς υποπέσει στην αντίληψη μας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Στην πράξη αυτό ισχύει για το τακτικό τεστ Παπ, τον υπέρηχο ενδομητρίου, τη μαστογραφία, την οστική πυκνότητα κ.α.
  • Κανείς ιατρός δε σπούδασε για να σας κάνει να υποφέρετε, όλοι είναι εδώ για να σας βοηθήσουν. Το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή των αλλαγών στο σώμα και στην ψυχοσύνθεση στα χρόνια της εμμηνόπαυσης και η μη αναβολή των τακτικών επισκέψεων στο ιατρείο μας.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!