Γυναικολογία

H κλινική σημασία της ψηλάφησης

  • Η ιατρική όσο και να προοδεύσει σε θέμα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ( δηλ. μοντέρνες μέθοδοι απεικόνισης και εργαστηριακών μετρήσεων) θα παραμείνει για πάντα μια επιστήμη που ο ιατρός θα πρέπει να εξετάσει κλινικά τον ασθενή.
  • Και ενώ οι παθολόγοι χρησιμοποιούν συνέχεια το στηθοσκόπιο τους και οι χειρουργοί ψηλαφούν όλη την ώρα την κοιλιά του ασθενούς, οι γυναικολόγοι οφείλουν να μη ξεχνούν ποτέ το πόσο σημαντική είναι η ψηλάφηση των οργάνων της πυέλου.
  • Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι απλός αλλά και συνάμα δύσκολος, αφού πρέπει η ασθενής να είναι όσο το δυνατόν χαλαρή με τα πόδια ανοιχτά και τότε ο γιατρός εισάγει ένα ή δύο δάκτυλα ενός χεριού στον κόλπο και το άλλο χέρι παράλληλα ακουμπάει στην κοιλιά της γυναίκας.
  • Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να δούμε το πόσο κινητά και επίπονα είναι τα γυναικολογικά όργανα στη λεκάνη της εξεταζόμενης και αυτό που κερδίζουμε είναι μια σημαντική εκτίμηση σε περίπτωση υπάρξεως ενός προβλήματος, όπως π.χ. σε μια μεγάλη μήτρα με ινομυώματα ή σε ένα όγκο της ωοθήκης, του τραχήλου της μήτρας κ.α.
  • Ο έμπειρος γυναικολόγος εκτελώντας την κολπική ψηλάφηση μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τη σωστή μέθοδο χειρουργείου ( π.χ. κολπικά vs κοιλιακά με τομή) καταλαβαίνοντας εάν ένα μόρφωμα είναι κινητό ή ακίνητο.
  • Φανταστείτε ότι πριν από αρκετά χρόνια όταν ο υπέρηχος δεν ήταν μέρος της standard γυναικολογικής εξέτασης, τότε οι αποφάσεις για τον τρόπο θεραπείας λαμβάνονταν με κύριο γνώμονα τα ευρήματα της ψηλάφησης.
  • Ακριβώς τα ίδια ισχύουν αναλογικά και στις παθήσεις του μαστού, καθώς η ψηλάφηση έχει αποδείξει και εκεί τη σημασία της και πλαισιώνει τις μεθόδους ελέγχου όπως τη μαστογραφία και τον υπέρηχο του στήθους.
  • Για αυτούς τους λόγους επομένως μη φοβηθείτε και μη νιώσετε άβολα όταν κατά τη διάρκεια της επόμενης γυναικολογικής εξέτασης σας ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό σας να προβεί σε αυτή την εξέταση, γίνεται πάντα με γνώμονα την υγεία σας!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!