Χημειοθεραπείες της γυναικολογίας

- Η λέξη αυτή από μόνη της προκαλεί φόβο και άγχος στις ασθενείς. Πρόκειται στην ουσία για ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων τα οποία εξειδικεύονται στο να σκοτώνουν τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα και συνεπώς να καταπολεμούν τον καρκίνο.
- Στην ειδικότητα μας κάνουμε μεγάλη χρήση χημειοθεραπειών στον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Στους όγκους του τραχήλου και του αιδοίου η χημειοθεραπεία είναι συνήθως επικουρική στην ακτινοβολία.
- Δεν είναι όλοι οι όγκοι ίδιοι και για αυτό δεν είναι όλες οι χημειοθεραπείες ίδιες. Συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυασμοί φαρμάκων σε συγκεκριμένα σχήματα ανά 3 εβδομάδες. Η συνταγή, η δόση και τα διαστήματα χορήγησης βέβαια διαφέρουν ανάλογα με το πρωτόκολλο και τον όγκο.
- Η χημειοθεραπεία είναι σε μια φιάλη ορού και τρέχει αργά αργά μέσα στη φλέβα για να διανεμηθεί στο σώμα. Μπορούμε να τη δώσουμε είτε από μια περιφερική φλέβα ( π.χ. στο χέρι) είτε για να είμαστε πιο άνετοι από ένα port ( εμφυτευμένη συσκευή κάτω από το δέρμα που συνδέεται με μια φλέβα).
- Όσον αφορά τις παρενέργειες, να θυμάστε ότι όλα τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα είναι ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία. Έτσι εκτός από τον όγκο επηρεάζονται και υγιείς ιστοί με συνέπεια να πέφτουν τα μαλλιά, να μειώνονται τα λευκά αιμοσφαίρια, να εμφανίζονται εμετοί και διάρροιες κ.α.
- Οι χημειοθεραπείες πλέον μπορούν να λαμβάνονται με ημερήσια νοσηλεία και η ασθενής πηγαίνει στο σπίτι της την ίδια μέρα εφόσον είναι fit. Απαραίτητη είναι η υποστήριξη πριν και μετά με αντιεμετικά φάρμακα και κορτιζόλη για να ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες.
ΥΓ: To άρθρο έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού και δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες γνώσεις των ογκολόγων επί του θέματος!
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!