Ποια η σημασία της δακτυλικής εξέτασης στη γυναικολογία;

- Πρόκειται για το σπουδαιότερο hands on στην ειδικότητα μας καθώς μας δίνει πολλές πληροφορίες. Μαζί με τον υπέρηχο, την επισκόπηση της αιδοικολπικής ζώνης και το ιστορικό συμπληρώνει το καρέ του πλήρους γυναικολογικού ελέγχου.
- Εκτελείται τοποθετώντας το ένα χέρι στον κόλπο και το άλλο στην κάτω κοιλία της γυναίκας με σκοπό να συλλάβουμε με τα δύο μας άκρα από τη μια τον τράχηλο και από την άλλη το θόλο της μήτρας, όπως φαίνεται στη φωτό.
- Με ήρεμες και γλυκές κινήσεις ψηλαφούμε τα γυναικολογικά όργανα και καταλαβαίνουμε το σχήμα τους, τη μορφή τους, τη θέση τους, την κινητικότητα τους και το εάν είναι επώδυνα με σκοπό να αντλήσουμε πληροφορίες για μια νόσο ή να πλανάρουμε ένα χειρουργείο.
- Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κάμψη της μήτρας την οποία θα την καταλάβουμε με τα χέρια μας και θα ξέρουμε πως θα κρατάμε τα εργαλεία μας στην υστεροσκόπηση για να αποφύγουμε έναν πιθανό τραυματισμό του οργάνου ( διάτρηση).
- Μια άλλη κλινική συχνή περίπτωση είναι να εκτιμήσουμε την κινητικότητα των πυελικών σπλάχνων ( π.χ. όγκος ωοθήκης ή μήτρα με ινομυώματα) και αναλόγως να διαλέξουμε τη χειρουργική μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στο εκάστοτε περιστατικό.
- Στη σημερινή εποχή δυστυχώς κάποιες φορές λόγω φόρτου εργασίας παραμελείται η κολπική ψηλάφηση επειδή βολευόμαστε με τον υπέρηχο. Καλό είναι να μη ξεχνάμε την κλινική σημασία της. Σκεφτείτε ότι οι παλιοί γυναικολόγοι που δεν είχαν μηχανήματα βγάζανε όλες τις διαγνώσεις βασιζόμενοι πάνω της.
- Σε ορισμένες ιδιαίτερες και πιο σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει επιπλέον και δακτυλική ψηλάφηση από τον πρωκτό ( όπως κάνουν οι γαστρεντερολόγοι) για να εκτιμήσουμε κάποιες δυσπρόσιτες ζώνες ( π.χ. παραμήτρια σε καρκίνο τραχήλου), παρόλα αυτά το συγκεκριμένο extra αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!