Γυναικολογία

Ο χρόνιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά

  • Για έναν αδρό ορισμό μπορούμε να πούμε ότι είναι ο πόνος εκείνος που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο από 3-6 μήνες. Επειδή η γυναίκα πονάει χαμηλά συνήθως έρχεται πρώτα πρώτα στο γυναικολογικό ιατρείο, ενώ συχνά διαταράσσεται η ποιότητα ζωής και το όλο ζήτημα της δημιουργεί έναν έντονο εκνευρισμό.
  • Το πιο βασικό για να ξεκινήσουμε τη διάγνωση είναι το ιστορικό. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του πόνου, δηλαδή εάν είναι σταθερός ή συνεχής, εάν έρχεται μαζί με την περίοδο ή όχι, εάν επιτείνεται από κάποιες σωματικές διαδικασίες ( π.χ. sex, άσκηση) και φυσικά εάν η γυναίκα έχει ανάγκη από παυσίπονα ή όχι για να τον αντιμετωπίσει.
  • Μετά από αυτό θα γίνει η κλασική γυναικολογική εξέταση με την επισκόπηση της αιδοιοκολπικής χώρας, τη δακτυλική ψηλάφηση της πυέλου και τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Να τονίσουμε ότι και τα τρία σκέλη της παραπάνω διαδικασίας είναι εξίσου σημαντικά και δεν πρέπει να παραλείπουμε ποτέ κανένα. Επί υποψίας φλεγμονής εκτελούμε εργαστηριακό έλεγχο ( αίμα, ούρα).
  • Εάν δε βρεθεί κάποια γυναικολογική αιτία τότε οφείλουμε να παραπέμψουμε την ασθενή σε άλλες ειδικότητες. Τις πιο πολλές φορές θα ακολουθήσει ο γαστρεντερολόγος ( για έλεγχο του εντέρου) και ο ουρολόγος ( πόνος από την ουροδόχο κύστη ή τους νεφρούς). Ίσως απαιτηθεί επίσης έλεγχος από χειρουργό ( π.χ. υποψία κήλης) ή ορθοπαιδικό ( πόνος από τη μέση).
  • Εάν δε βρούμε τίποτα με τα παραπάνω τότε χρησιμοποιούμε απεικονιστικά μέσα όπως την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία, ενώ αν και αυτά δε βοηθήσουν τότε εκτελούμε μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση υπό πλήρη νάρκωση ως τελική λύση.
  • Υπάρχει η περίπτωση τέλος παρά την ευλαβική τήρηση του αλγορίθμου που αναφέρθηκε να μη βρεθεί κάποια σαφής αιτία για τον πόνο. Τότε αυτός μάλλον είναι ψυχοσωματικής αιτιολογίας και για τη διαχείρηση του θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ειδικών ( π.χ. ψυχίατροι, ψυχολόγοι)

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!