Γυναικολογία

Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις και διατροφή

  • Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι πάντα όξινο και περίπου 3.5, ενώ η σύσταση των κολπικών υγρών μεταβάλλεται φυσιολογικά αναλόγως των ημερών του κύκλου, πιο υδαρή δηλαδή στο πρώτο μισό μετά την περίοδο και πιο παχύρευστα στο δεύτερο μισό μετά την ωορρηξία.
  • Και ενώ τα παραπάνω αποτελούν normal μεταβολές στις κολπικές εκκρίσεις κάθε γυναίκας, αρκετές διατυπώνουν συχνά το ερώτημα γιατί μυρίζουν υπερβολικά τα υγρά τους. Μια συνηθισμένη απάντηση σε αυτό έχει να κάνει με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Σε αρκετές γυναίκες τα παρακάτω είδη τροφών, ειδικά σε υπερβολική πρόσληψη μπορούν να προκαλέσουν δυσοσμία από την ευαίσθητη περιοχή:

  1. Κρεμμύδι, σκόρδο, καυτερά μπαχαρικά και Curry

2. Λιπαρό κόκκινο κρέας, δηλ. χοιρινό, βοδινό και πρόβατο

3. Γαλακτομικά προϊόντα, ειδικά “βαριά” τυριά, γάλατα και γιαούρτια

4. Αναψυκτικά και γλυκά με πολλή ζάχαρη

5. Πιο “εξωτικές” τροφές, π.χ. ο παστουρμάς

6. Αλκοόλ & καφές, ΟΚ! δεν είναι φαγητό αλλά καταναλώνονται παρομοίως

  • Προφανώς όλα τα παραπάνω είδη οδηγούνε σε παραγωγή τοξινών στο σώμα μας με αποτέλεσμα να πρέπει αυτές να αποβληθούν, κυρίως με την αναπνοή και τον ιδρώτα, αλλά και δευτερευόντως μέσα από άλλα εκκρίματα, όπως και το κολπικό.
  • Κάποιες άλλες ουσίες επίσης αποτελούν καλό διατροφικό υλικό για λογής λογής βακτήρια τα οποία υπεραναπτύσσονται στον κόλπο, χαλώντας έτσι τη φυσιολογική χλωρίδα του και συμβάλλουν στη δυσοσμία του.
  • Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι δε πρέπει να γίνονται καταχρήσεις στο τι τρώμε και τι πίνουμε, αφού το σώμα δε μπορεί μετά από κάποια ποσότητα να τα μεταβολίσει σωστά. Έτσι οφείλουμε να δίνουμε βάση στη σωστή διατροφή για να αποφεύγονται οι δυσάρεστες κολπικές οσμές.

ΥΓ: Δεν είναι φαγητό, αλλά το τσιγάρο είναι ότι χειρότερο από πλευράς lifestyle για το παραπάνω θέμα, οπότε καλό είναι να κοπεί ή να ελαττωθεί.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!