Γυναικολογία

Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

  • ‍Οι περισσότερες γυναίκες λίγο πριν έρθει η περίοδος νιώθουν κάποιες ενοχλήσεις όπως πρησμένο στήθος και πόνο στην κοιλιά ή είναι κάπως πιο ευερέθιστες και ευέξαπτες. Ας δούμε όμως μαζί τι είναι το σύνδρομο αυτό και ας εξετάσουμε τις βασικές πτυχές του.
  • Ορισμός: Πρόκειται για μια συνδυασμένη ψυχοσωματική διαταραχή η οποία εμφανίζεται ΠΑΝΤΑ στο δεύτερο μισό του κύκλου ( από την ωορηξία και μετά). Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από ψυχικά συμπτώματα όπως δυσφορία, ευερεθιστότητα, ανησυχία, νευρικότητα, αϋπνία, έλλειψη κίνητρου αλλά και από σωματικά συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο στο στήθος και στην κοιλιά, πονοκεφάλους, οιδήματα στα άκρα και φαγούρα.
  • Αίτια: Μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες του συνδρόμου αυτού. Οι έρευνες δείχνουν προς ορμονικές διαταραχές, αλλά τι συμβαίνει πλήρως δεν το γνωρίζουμε. Σίγουρα εμπλέκονται οι ακόλουθες ορμόνες: προγεστερόνη, προλακτίνη, αλδοστερόνη, σεροτονίνη. Αναμένουμε στο μέλλον αποτελέσματα από κλινικές μελέτες και έρευνες για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.
  • Συχνότητα: Εδώ είναι λοιπόν η μεγάλη δυσκολία στο όλο θέμα. Εάν ρωτήσει κανείς 100 γυναίκες πάνω από 75% θα πουν ότι πάσχουν από τέτοιου είδους συμπτώματα. Ωστόσο αυτές που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο στη χειρότερη μορφή του είναι γενικά λίγες. Σε κάθε περίπτωση πριν την εμμηνορρυσία δεν είναι η κάθε γυναίκα στα καλύτερά της, αλλά πριν βγει η διάγνωση οφείλει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
  • Διάγνωση: Το ιστορικό παίζει βασικό ρόλο. Η γυναίκα οφείλει να καταγράψει πότε έχει περίοδο και αν μπορεί πότε έχει ωορηξία. Έτσι θα δει ο ιατρός εάν τα συμπτώματα είναι στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ του κύκλου. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα σε όλες τις περιπτώσεις, για αυτό και η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη.
  • Θεραπεία: Αναλόγως το σύμπτωμα έρχεται και η κατάλληλη αγωγή. Εάν κυριαρχούν π.χ. συμπτώματα κατάθλιψης τότε φάρμακα όπως το Fluoxetin έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα αντισυλληπτικά επίσης που περιέχουν Drosperinon βοηθούν πολύ. Εάν απ’ την άλλη το πρήξιμο ενοχλεί τότε οφείλουμε να κάνουμε χρήση διουρητικών. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να δοθούν GnRH Analoga για να κατασταλεί τουλάχιστον προσωρινά η ωοθηκική λειτουργία!
  • Εν κατακλείδι το πιο βασικό είναι να μιλήσει η γυναίκα με το γυναικολόγο της ανοιχτά ώστε να βρεθεί η λύση. Ο σύντροφος οφείλει επίσης να οπλιστεί με υπομονή, να έχει κατανόηση και να την υποστηρίζει. Η ίδια η γυναίκα πρέπει τέλος να βρει δραστηριότητες που της προσφέρουν ευχαρίστηση και να ατενίζει με αισιοδοξία τη ζωή της για να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της θεραπείας.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts