Γυναικολογία

Διαταραχές του ύπνου και γυναικολογικά προβλήματα

  • Το σώμα μας είναι ένα αρκετά περίπλοκο μηχάνημα που εκτός των άλλων έχει ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι το οποίο λέγεται επιστημονικά κιρκάδιος ρυθμός και είναι υπεύθυνο για την επανάληψη των λειτουργιών μας περίπου κάθε 24 ώρες. Εάν διαταραχθεί η περιοδικότητα του τότε ξεκινάνε αρκετά προβλήματα.
  • Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι από εμάς είμαστε φτιαγμένοι για να κοιμόμαστε μόλις έρθει για τα καλά το βράδυ και να ξυπνάμε όταν είναι πλέον πρωί. Φυσικά και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπως αυτοί που πηγαίνουν για ύπνο μόλις δύσει ο ήλιος και ξυπνάνε με την ανατολή του αλλά και το ανάποδο, αυτοί που ξαγρυπνούν και είναι παραγωγικότεροι τη νύχτα και κοιμούνται τη μέρα.
  • Όταν όμως ένας γυναικείος οργανισμός αναγκαστεί να διαταράξει το φυσιολογικό ρυθμό του, τότε το πρώτο που θα επηρεαστεί είναι η εύρυθμη λειτουργία του καταμήνιου κύκλου, κάτι που θα εκδηλωθεί ως μπέρδεμα της περιόδου. Χαρακτηριστικά οι γυναίκες παραπονιούνται ότι χάνουν περιόδους ή τους έρχεται η αιμορραγία εντελώς ακαθόριστα.
  • Στην εντελώς ακραία τους μορφή οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται σε άτομα που εργάζονται σε βάρδιες ( π.χ. νοσηλεύτριες & μαίες στον κλάδο μας) και η κατάσταση ονομάζεται Shift Worker Syndrome. Τα χαρακτηριστικά της είναι η αναστροφή ύπνου και ξύπνιου, η νύστα δηλαδή στο χώρο εργασίας και η αϋπνία το βράδυ.
  • Εάν υποφέρετε από προβλήματα με τον ύπνο σας προσέξετε πρώτα απ΄ όλα το lifestyle σας. Τραφείτε σωστά, μειώστε τους υπερβολικούς καφέδες και καταναλώστε βαλεριάνα, αθληθείτε με μέτρο και αν όλα αυτά δε βοηθάνε μπορείτε να πάρετε χάπια μελατονίνης ( τη λένε αλλιώς και ορμόνη του ύπνου) από το φαρμακείο. Μόλις φτιάξει ο κιρκάδιος ρυθμός θα ομαλοποιηθεί ξανά η περίοδος.
  • Mη μπείτε ποτέ στο τριπάκι να το ρίξετε στο αλκοόλ για να κοιμηθείτε, μπορεί μεν αρχικά να δίνει την αίσθηση ότι βοηθάει, αλλά στην τελική η καθημερινή κατανάλωση μόνο επιζήμια μπορεί να αποβεί για το σώμα και το πνεύμα σας. Τα ίδια ισχύουν και για άλλες ουσίες, όπως τις βενζοδιαζεπίνες ( π.χ. Xanax, Tavor) και την κάνναβη, λόγω της εξάρτησης που δημιουργεί η συχνή χρήση τους.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts