Οι δυσπλασίες του τραχήλου οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή αλλά και με την απλή επαφή με μολυσμένο δέρμα ή αντικείμενα και μολύνει τους βλεννογόνους του ανθρωπίνου σώματος. Η μόλυνση από τον ιό σπάνια γίνεται αντιληπτή. Ο ιός παραμένει στο σώμα για πάντα. Εάν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά, τότε καταφέρνει και διατηρεί τον ιό ανενεργό.
Συγκεκριμένοι τύποι του ιού είναι υπεύθυνοι για βλάβες δύο ειδών:
- Τα κονδυλώματα, καλοήθεις δερματικές αλλοιώσεις.
- Τις προκαρκινικές αλλοιώσεις, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ;
Μόνο οι ορατές βλάβες είναι μολυσματικές. Αυτό σημαίνει ότι ο σύντροφος δε πρέπει να ανησυχεί εάν η γυναίκα δεν έχει κάποια ορατή δερματική αλλοίωση ή δυσπλασία.
HPV ΚΑΙ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Η πιθανότητα νεοπλασίας του τραχήλου της μήτρας εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του ιού από τον οποίο έχει μολυνθεί κάποια γυναίκα. Η τακτική γυναικολογική εξέταση ελαχιστοποιεί την εξέλιξη μιας υποκείμενης νεοπλασίας.
Ο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Είναι ουσιαστικά το τεστ Παπανικολάου και το test για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων υψηλής επικινδυνότητας (HPV high risk test). Αυτά πραγματοποιούνται κατά τον καθιερωμένο γυναικολογικό έλεγχο λαμβάνοντας επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας.
ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ
Πρόκειται για μία ειδική εξέταση κατά την οποία ελέγχεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου το αιδοίο, ο κόλπος και ο τράχηλος με στόχο την εξεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων, που είναι υπεύθυνες για παθολογικά test pap ή θετικά test HPV high risk. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι παθολογικές περιοχές εγκαίρως και με επεμβατική θεραπεία εξαγωγής τους προβαίνουμε σε εκρίζωση τους και ίαση της ασθενούς.
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Αυτή πραγματοποιείται με την κωνοειδή εκτομή.
Υπάρχει η κλασσική κωνοειδής εκτομή τμήματος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και η μοντέρνα μέθοδος με διαθερμία (εκτομή LEEP) που είναι σε σύγκριση με την κλασσική μέθοδο πιο ατραυματική.
Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως η μοντέρνα μέθοδος, καθώς έχει μειωμένο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών ( π.χ.αιμορραγίες αλλά και όψιμα προβλήματα όπως ο πρόωρος τοκετός σε περίπτωση εγκυμοσύνης)
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ;
Ναι και έγκειται στον έγκαιρο εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών από 9 έως 15 ετών. Κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και πέραν των αναφερόμενων ηλικιακών ορίων.