Γυναικολογία

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ή αλλιώς δυσπαρεύνια, ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες στις μέρες μας και πολλές φορές αποτελεί θέμα ταμπού. Ας δούμε μαζί απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα.

  • Τι είναι η δυσπαρεύνια; Πρόκειται για τον πόνο ή το αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Μπορεί να είναι πόνος κατά τη διείσδυση του μορίου, κάψιμο στην είσοδο του κόλπου ή επιμένων πόνος για αρκετές ώρες μετά το τέλος της ερωτικής πράξης.
  • Που οφείλεται η δυσπαρεύνια; Υπάρχουν διάφορες αιτίες, οι πιο συνηθησμένες εξ αυτών είναι η ενδομητρίωση ( δείτε τη σχετική δημοσίευση μας), οι λοιμώξεις του κόλπου ( π.χ. μυκητιάσεις), οι ουρολοιμώξεις, η κολπική ξηρότητα ιδίως στην εμμηνόπαυση, το μετατραυματικό στρες μετά από σεξουαλική κακοποίηση κ.α.
  • Πως θεραπεύεται η δυσπαρεύνια; Η θεραπεία είναι αιτιολογική, δηλαδή κάθε φορά πρέπει να βρεθεί ο ακριβής λόγος που προκαλεί τη δυσπαρεύνια. Για παράδειγμα εάν οφείλεται σε λοίμωξη, τότε οφείλει να θεραπευτεί με αντιμυκητιασικά ή αντιβιοτικά φάρμακα. Εάν οφείλεται σε ενδομητρίωση τότε απαιτείται στοχευμένη θεραπεία της νόσου. Αναλόγως λοιπόν του αιτίου επιλέγεται και η κατάλληλη θεραπεία.
  • Τι να κάνω εάν υποφέρω από πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή; Για αρχή πολύ απλά μιλήστε με το σύντροφό σας και πείτε του την αλήθεια ότι πονάτε, διακόψτε την ερωτική πράξη όσο αυτή σας δημιουργεί δυσφορία. Μη καταπιέζετε τα συναισθήματα σας και μην προσποιείστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Μέσα από αυτό το διάλογο θα αναπτύξετε κατανόηση με το ταίρι σας και θα καταλάβει και εκείνος το πρόβλημα σας.

Όταν πάσχετε από αυτά τα συμπτώματα, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας. Αυτός θα είναι εκεί να σας ακούσει και να σας βοηθήσει με τις γνώση του και την κλινική εμπειρία του στην επίλυση του προβλήματος.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts