Λοχεία, 40 μέρες μετά τον τοκετό
Λοχεία, οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, ας δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικές.
Πόσο διαρκεί η λοχεία; Περίπου 40 μέρες ( δηλ. 6 εβδομάδες) και κατά τη διάρκεια της αλλάζουν πολλά πράγματα και συχνά γρήγορα με αποτέλεσμα οι νέες μαμάδες να βρίσκονται σε σύγχυση.
Τι σωματικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα;
- Η μήτρα αρχίζει κατευθείαν μετά τη γέννα να μειώνεται σε μέγεθος και να συσπάται. Από τη μήτρα εξέρχονται τα λεγόμενα λόχεια, που είναι στην αρχή αιματηρά και μετά ορώδη και βλεννώδη υγρά. Οι εκκρίσεις είναι στις πρώτες εβδομάδες πιο έντονες και μετά βαθμιαία ελαττώνονται. Στην καισαρική είναι πάντα λιγότερες.
- Οι μαστοί βρίσκονται υπό την επίδραση της προλακτίνης με αποτέλεσμα να είναι υπεραιμικοί και διογκωμένοι με σκοπό να επιτευχθεί ο θηλασμός. Όταν δε η γυναίκα θηλάζει επιτελείται αντανακλαστική σύσπαση της μήτρας για να μειωθεί το μέγεθός της και για αυτό ίσως νιώθει η γυναίκα κάποιους κοιλιακούς πόνους.
- Το υπόλοιπο σώμα αρχίζει επίσης να αλλάζει και συνήθως εξαφανίζονται σιγά σιγά τα οιδήματα που κυριαρχούν στο τέλος της εγκυμοσύνης. Η κοιλιά συνεχίζει όμως να είναι μεγάλη καθώς οι αλλαγές της εγκυμοσύνης προήλθαν σταδιακά. Μη ξεχνάτε πως από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα παρήλθαν περίπου 9 μήνες.
Συμβαίνουν επίσης ψυχικές αλλαγές;
- Σχεδόν όλες οι λεχώνες εμφανίζουν αλλαγές στη διάθεσή τους. Ας αναλογιστούμε τη μεγάλη δοκιμασία που περνούν την ώρα του τοκετού, αλλά και τις μεγάλες και γρήγορες ορμονικές αλλαγές που υφίστανται. Έτσι λοιπόν κάποιες είναι ευέξαπτες, άλλες είναι μελαγχολικές, άλλες αγχώδεις κλπ. Εάν πρόκειται δε για το πρώτο παιδί λόγω της απειρίας τους, τότε οι μεταβολές του συναισθήματος είναι κάπως πιο έντονες.
- Σε ορισμένες λεχώνες πάντως οι μεταβολές της διάθεσης κρατάνε παραπάνω, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και εμφανίζονται κυρίως με τη μορφή του αισθήματος αναξιότητας, της έλλειψης κινήτρων, τις αυτοκτονικές τάσεις, μέχρι και την αποστροφή προς το ίδιο τους το μωρό. Τότε μιλάμε για την ΕΠΙΛΟΧΕΙΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ζητηθεί βοήθεια από τον ειδικό ( ψυχίατρο ή ψυχολόγο)
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!