Γυναικολογία

Έρπητας των γεννητικών οργάνων

  • Πρόκειται για τη λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα ( HSV 1 & 2). Ο ιός μπορεί να μολύνει τα χείλη του στόματος ή τη γεννητική χώρα. Ο ιός του έρπητα άπαξ και μας μολύνει παραμένει για πάντα στο σώμα μας!
  • Είναι νόσημα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο και υπάρχει χρόνος επώασης περίπου μια εβδομάδα από τη σεξουαλική επαφή. Δεν εμφανίζεται δηλαδή αμέσως. Για αυτό επί υπόνοιας λοίμωξης παίζει ρόλο το καλό ιστορικό.
  • Προσβάλλει κυρίως νεαρές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Προκαλεί την εμφάνιση φυσαλίδων στο αιδοίο, οι οποίες σπάνε και δημιουργούνται επώδυνα έλκη (κρούστες). Μπορεί να προκαλέσει και αντιδραστικό πρήξιμο των λεμφαδένων στις βουβώνες. Τα συμπτώματα στην πρώτη λοίμωξη είναι πάντοτε πιο έντονα από τις επαναλοιμώξεις.
  • Η θεραπεία έγκειται στην έγκαιρη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων ( Aciclovir) συνήθως σε μορφή αλοιφής ή χαπιών. Σπανιότερα απαιτείται ενδοφλέβια αγωγή. Στην πράξη όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα της. Μη ξεχνάμε τα παυσίπονα, γιατί ο πόνος είναι έντονος.
  • Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης πρέπει να αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές γιατί αυτές είναι επώδυνες και θα αργήσει η επούλωση του τραύματος. Επίσης να ξέρετε ότι όσο υπάρχει ενεργή λοίμωξη τότε η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση του ιού, η ασθενής είναι δηλαδή μολυσματική. Εάν δεν έχετε ενεργή λοίμωξη τότε η πιθανότητα μετάδοσης είναι σπάνια.
  • Εάν συμβεί λοίμωξη από έρπητα στην εγκυμοσύνη, τότε η έγκυος πρέπει να λάβει θεραπεία γιατί δε προλαβαίνει να αναπτύξει αντισώματα και υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης του μωρού. Εάν η έγκυος έχει ενεργό έρπητα πριν γεννήσει, τότε προτιμούμε την καισαρική για την προστασία του μωρού.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts