Γυναικολογία

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο μετά το καλοκαίρι

  • Ζούμε σε μια χώρα που είναι παγκοσμίως γνωστή για τα καλοκαίρια της. Οι παραλίες είναι υπέροχες και οι στιγμές που ζούμε όλοι μας εδώ όταν κάνουμε διακοπές είναι ακόμα καλύτερες. Δυστυχώς όμως όταν τελειώνει το καλοκαίρι αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα τα οποία δυσκολεύουν περισσότερο ή λιγότερο την καθημερινότητα τους.
  • Ο κύριος λόγος που η γυναίκα θα πάει στον ιατρό της μετά το πέρας των διακοπών είναι η κολπίτιδα. Οφείλεται είτε σε μύκητες είτε σε βακτήρια και προκαλεί κνησμό, καύσο και αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Τους μικροοργανισμούς τους κολλάμε λόγω κακής υγιεινής στην παραλία, λόγω βρώμικων νερών ή από χρήση κοινόχρηστων χώρων που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά. Την κολπίτιδα θα τη θεραπεύσουμε αναλόγως του αιτίου της μετά από γυναικολογική εξέταση και καλλιέργεια επιχρίσματος.
  • Δεύτερη και συχνότερη αιτία επίσκεψης είναι επίσης μια λοίμωξη αλλά αυτή τη φορά του ουροποιητικού συστήματος. Σχεδόν πάντα πρόκειται για μια κυστίτιδα η οποία εκδηλώνεται με δυσουρία, συχνουρία και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Καλό είναι πριν τη χρήση αντιβιοτικών να γίνεται γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων για να δώσουμε στοχευμένη θεραπεία.
  • Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι άνθρωποι φοράνε πιο λίγα ρούχα, πίνουν λίγο αλκοόλ παραπάνω, κάνουν διακοπές και όλα αυτά μαζί με την αυξημένη libido οδηγούν σε αύξηση των σεξουαλικών επαφών. Εάν αυτό συνδυαστεί με εναλλαγή ερωτικών συντρόφων τότε έχουμε μια αύξηση της εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ( π.χ. χλαμύδια, ιός HPV) με τα αντίστοιχα συμπτώματα στα γυναικολογικά όργανα.
  • Όταν λοιπόν τελειώσει το καλοκαίρι σας, ακόμη και αν κάποιες από εσάς ζείτε την extended version μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για τον ετήσιο έλεγχο αλλά και σε περίπτωση ενοχλήσεων. Να θυμάστε ότι η προληπτική ιατρική θα σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts