Μαιευτική

Επεμβατικές πράξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Με αυτό τον όρο εννοούμε οποιαδήποτε παρέμβαση εκτελέσουμε με σκοπό να επέμβουμε στην ενδομήτρια ζωή του εμβρύου. Οι ιατρικές αυτές πράξεις είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και πρέπει να εκτελούνται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ συναδέλφους καθώς ένα πιθανό λάθος ή μια άτσαλη κίνηση μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Οι κυριότερες επεμβατικές πράξεις είναι οι ακόλουθες:

  1. Λήψη χοριακών λαχνών: Οι λάχνες αυτές είναι προεκτάσεις του πλακούντα που έχουν παρόμοια κύτταρα με αυτά του εμβρύου και η βιοψία τους χρησιμεύει στο να μας δώσει DNA όταν αυτό απαιτείται ( π.χ. εάν υποψιαζόμαστε μια ανωμαλία όπως το σύνδρομο Down). Η εξέταση γίνεται με τη βοήθεια υπερήχου και με μια λεπτή βελόνα. Κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κοιλιακό τοίχωμα και φτάνουμε μέχρι τη μήτρα όπου και παίρνουμε το επιθυμητό υλικό. Γίνεται συνήθως στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης ( περίπου 10 – 15 εβδομάδες).
  2. Αμνιοπαρακέντηση ή Αμνιοκέντηση: Όπως λέει και το όνομα της αναρροφούμε αμνιακό υγρό από το έμβρυο. Αυτό είναι το υγρό μέσα στο οποίο στην ουσία κολυμπάει το μωρό σε όλη την ενδομήτρια ζωή του και περιέχει επίσης κύτταρα του εμβρύου. Τεχνικά χρησιμοποιούμε και πάλι τον υπέρηχο για να τρυπήσουμε υπό έλεγχο την κοιλιά της μαμάς με μια λεπτή βελόνα που φτάνει εώς τη μήτρα. Η εξέταση εκτελείται κάπως αργότερα στην εγκυμοσύνη ( σίγουρα μετά τις 15 εβδομάδες) καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία αρκετού αμνιακού υγρού. Οι ενδείξεις της είναι είτε διαγνωστικές ( π.χ. σύνδρομο Down, αχονδροπλασία, υποψία λοίμωξης του κυήματος ) είτε θεραπευτικές ( π.χ. αποσυμφόρηση πολυυδραμνίου από σακχαρώδη διαβήτη κύησης).
  3. Ενδοσκόπηση αμνιακού σάκου και θεραπεία με Laser: Αρκετά προηγμένη και μοντέρνα μέθοδος που εφαρμόζεται όταν υπάρχει το σύνδρομο της έμβρυο-εμβρυικής μετάγγισης από το ένα δίδυμο στο άλλο. Με τη χρήση του Laser ο ιατρός αναγνωρίζει τις αναστομώσεις των αγγείων και τις καίει με σκοπό τον περιορισμό ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ασθένειας ( επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας του δίδυμου-δέκτη).
  4. Ευθανασία εμβρύου: Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά λεπτό, παρόλα αυτά η κατάδειξη του για γνωσιακούς σκοπούς αξίζει να αναφερθεί. Γίνεται σε κάπως προχωρημένη εγκυμοσύνη με σκοπό να προκύψει ενδομήτριος θάνατος ενός ΑΡΡΩΣΤΟΥ εμβρύου που οι πιθανότητες ίασης του είναι μηδαμινές έτσι ώστε να μη γεννηθεί ζωντανό. Τεχνικά κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο ο ιατρός με μια λεπτή βελόνα εγχύει χλωριούχο Κάλιο στον ομφάλιο λώρο του μωρού έτσι ώστε να σταματήσει η καρδιά του. Η συγκεκριμένη πράξη έχει ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts