Μαιευτική

Εγκυμοσύνη και βαφές μαλλιών

  • Πρόκειται για μια ερώτηση που την ακούμε συχνά από τις εγκύους και καλό είναι να μπορούμε να τους απαντήσουμε με σαφήνεια. Σε τελική ανάλυση άλλωστε η γυναίκα θα ρωτήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα πάντα στον ιατρό της μιας και αυτός είναι ο πρώτος πόλος επικοινωνίας της και επίλυσης των αποριών της.
  • Γενικώς για να γίνει μια μελέτη π.χ. εάν ένα φάρμακο είναι επιβλαβές για την κύηση πρέπει να βρεθεί ένα σύνολο εγκύων που να λάβουν αυτή την ουσία και να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων σε σχέση με ένα σύνολο γυναικών που θα παίρνουν placebo ( = καμία ουσία). Ωστόσο στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μια μελέτη για βαφές μαλλιών και παρεμφερή χημικά για ευνόητους λόγους.
  • Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι περισσότερες βαφές των μαλλιών περιέχουν μια πλειάδα χημικών, τα οποία μπορούν δυνητικά σε ΥΨΗΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ να προκαλέσουν προβλήματα στην κύηση. Ωστόσο όταν η βαφή τοποθετηθεί στο δέρμα η ποσότητα των χημικών που θα απορροφηθούν είναι ΜΙΚΡΗ και ΑΚΙΝΔΥΝΗ! Έτσι λοιπόν αν σκεφτεί κανείς πόσο συχνά βάφει η γυναίκα τα μαλλιά της, τότε γίνεται αντιληπτό πως ΔΕΝ υφίσταται κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος.
  • Αυτό που συνήθως συστήνουμε είναι να μη γίνεται βάψιμο του τριχωτού της κεφαλής στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Ο λόγος είναι σαφής και ακούει στο όνομα οργανογέννεση. Καθώς φτάνουμε στο τέλος του Α΄ τριμήνου λοιπόν και τα όργανα σχηματίζονται στην τελική τους μορφή μειώνονται οι κίνδυνοι να πάει κάτι στραβά. Στο Β’ και στο Γ’ τρίμηνο οι πιθανότητες να υποστεί το κύημα ζημιά είναι μικρές.
  • Αν απ΄την άλλη η γυναίκα φοβάται για διαφόρους λόγους τις κλασικές βαφές μαλλιών του εμπορίου, τότε μπορεί να δοκιμάσει εναλλακτικές όπως π.χ. τις φυτικές βαφές ή τις ανταύγειες καθώς με τη διαφορετική σύνθεση ή τη διαφορετική τεχνική τους είναι πιο ασφαλείς σε σύγκριση με τις χημικές βαφές.
  • Στην εγκυμοσύνη καθώς η τρίχα αλλάζει καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι ίσως το χρώμα της βαφής βγει κάπως διαφορετικό. Για αυτό μπορεί να δοκιμάσει κάποιος να βάψει πρώτα μια τούφα μαλλιών για να δοκιμάσει το χρώμα. Να αναφέρουμε επίσης ότι όταν μια έγκυος γυναίκα βάφει τα μαλλιά της καλό θα ήταν να γίνεται σε αεριζόμενο χώρο μιας και τα βαριά αρώματα που εκλύονται σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ορμονική κατάσταση της εγκυμοσύνης πιθανώς να δημιουργήσουν δυσφορία, δύσπνοια κλπ.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts