Γυναικολογία

Αιμορραγία μετά το sex

  • Κάποιες γυναίκες παρατηρούν ότι ματώνουν από τον κόλπο τους κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την ερωτική επαφή και αναρωτιούνται τι να κάνουν. Η απάντηση είναι απλή, εάν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και είναι ενοχλητικό τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με το γυναικολόγο τους.

Οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε αιμορραγία μετά την πράξη είναι οι εξής:

  1. Ερεθισμός οφειλόμενος σε διάφορες λοιμώξεις, όπως κολπίτιδες ή τραχηλίτιδες, ο οποίος δημιουργεί φλεγμονώδες περιβάλλον που τείνει να αιμορραγεί.
  2. Τραχηλικοί πολύποδες που ίσως ματώσουν κατά την επαφή.
  3. Εκτρόπιο του τραχήλου. Πρόκειται για μια μικρή περιοχή στην έξω μεριά του τραχήλου που έχει αδενικά κύτταρα και ματώνει λόγω ορμονικών αλλαγών.
  4. Δυσπλασίες του τραχήλου, προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις· είναι μάλλον ο πιο ανησυχητικός λόγος να ματώνει μια γυναίκα μετά το sex, ευτυχώς όμως τα δύσκολα προλαμβάνονται με τις τακτικές επισκέψεις και το test Pap.
  5. Ξηρότητα του κόλπου, μια κατάσταση που αφορά κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οφείλεται σε έλλειψη των ορμονών.
  6. Μηχανικός τραυματισμός λόγω απότομης διείσδυσης ή χρήσης βοηθημάτων κατά το sex.
  7. Χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων λόγω συνοδών νοσημάτων ( π.χ. τεχνητή βαλβίδα καρδιάς).
  • Όποιος και να είναι ο λόγος της αιμορραγίας το βασικό είναι να μείνετε ήρεμη και μιλήσετε με τον ιατρό σας περιγράφοντας του ακριβώς το πόσο ματώσατε, τι χρώμα είχε το αίμα, εάν υπήρχαν άλλα συμπτώματα όπως πόνος, ναυτία και εμετός. Εννοείται ότι ο σύντροφος σας οφείλει να επιδείξει κατανόηση και να μη συνεχιστεί η επαφή εάν δε το θέλετε.
  • Η θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις είναι αιτιολογική, πρέπει δηλαδή μέσω της γυναικολογικής εξέτασης να καταλήξουμε στην αιτία του ματώματος και αναλόγως να προβούμε στην επίλυση του προβλήματος.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts