Μαιευτική

Η πρόκληση του τοκετού

  • Μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη είναι από τις 37 + 0 μέχρι τις 42+ 0 εβδομάδες βάσει της θεωρίας μας. Από όλες τις γυναίκες εξάλλου ένα πολύ μικρό ποσοστό θα γεννήσει στην Π.Η.Τ. ( προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού). Σε κάποιες περιπτώσεις για κάποιους λόγους ίσως χρειαστεί να επισπεύσουμε τον τοκετό με τη λεγόμενη πρόκληση.
  • Οι ενδείξεις που θα μας οδηγήσουν στην απόφαση να προκαλέσουμε τον τοκετό να ξεκινήσει πριν την ώρα του είναι είτε μητρικές ( π.χ. προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης κύησης κλπ.) που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το έμβρυο, είτε εμβρυϊκές ( καθυστέρηση στην ανάπτυξη, μειωμένη ποσότητα αμνιακού υγρού κ.α). Το βασικό είναι να υπάρχει σαφής ένδειξη για την πρόκληση.
  • Στο μείζον θέμα του πόσο μπορώ να περιμένω μετά την Π.Η.Τ. οι απόψεις διίστανται αναλόγως με την εκάστοτε σχολή του μαιευτήρα. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω όταν ξεκίνησα ειδικότητα το 2011 στη Γερμανία περιμέναμε μέχρι και 2 εβδομάδες ( 42+0) και με τα χρόνια τα όρια ανοχής μειώθηκαν στη 1 εβδομάδα έως 10 μέρες μετά την Π.Η.Τ.
  • Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι εάν μετά την Π.Η.Τ. το αμνιακό υγρό, ο υπέρηχος και το καρδιοτοκογράφημα ήταν καλά, τότε μπορούμε να περιμένουμε. Στη χώρα μας ωστόσο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας και τις περισσότερες φορές θα γίνει η πρόκληση ακριβώς στην Π.Η.Τ. εάν δεν έχει ξεκινήσει η γέννα από μόνη της.
  • Προσωπικά θεωρώ ότι το κάθε περιστατικό είναι εξατομικευμένο και μετά από συζήτηση ιατρού – ζευγαριού μπορεί να προκύψει το κατάλληλο deal με μοναδικό σκοπό να πάει καλά ο τοκετός και να χαίρουν υγείας και η μαμά και το μωρό.
  • Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι η πρόκληση γίνεται στις μέρες μας με τις προσταγλανδίνες. Είναι ουσίες που προάγουν την αύξηση των συσπάσεων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σκευάσματα με λήψη είτε από του στόματος είτε κολπικά και αναλόγως του τι είναι διαθέσιμο στο εκάστοτε μαιευτήριο θα γίνει η χρήση του. Όταν ο τοκετός βρίσκεται για τα καλά σε εξέλιξη τότε μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ενδοφλέβιες οξυτοκίνες που στην ουσία boostάρουν την όλη διαδικασία.

ΥΓ: Το βέλτιστο είναι να ξεκινήσει ο τοκετός από μόνος του, εάν όμως συντρέχει σοβαρός λόγος τότε η πρόκληση είναι επιτακτική. Οι καλοκαιρινές διακοπές, τα κιλά της εγκυμοσύνης και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες ΔΕΝ αποτελούν ενδείξεις πρόκλησης!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts