Γυναικολογία

O συγχρονισμός της περιόδου των γυναικών που ζουν μαζί

  • Υποστηρίζεται ότι εάν κάποιες γυναίκες ζουν μαζί για ορισμένο χρονικό διάστημα ( χοντρικά πάνω από 3 μήνες) τότε οι ορμονικές τους λειτουργίες συγχρονίζονται με συνέπεια να έχουν όλες μαζί ταυτόχρονα περίοδο και μάλιστα για συγκεκριμένες μέρες.
  • Στη γλώσσα της επιστήμης λέγεται και φαινόμενο ΜcClintock προς τιμήν της ομώνυμης ερευνήτριας που ξεκίνησε εντατικά από τη δεκαετία του ’70 να δουλεύει πάνω σε αυτό το project και ακόμη συνεχίζει, ενώ διάφοροι άλλοι επιστήμονες έχουν καταπιαστεί με το θέμα, άλλοι προσπαθώντας να το επιβεβαιώσουν και άλλοι να το διαψεύσουν.
  • Το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τόσο σε γυναίκες που ζουν σε φυλές ( π.χ. Αφρική) όσο και σε άλλες που συμβιώνουν λόγω κάποιας εργασίας ( π.χ. στρατιωτικοί, ερευνητές σε απομονωμένα μέρη) και εννοείται ότι είναι εντυπωσιακό και από μόνο του πόλος έλξης για τα media.
  • Προφανώς και ο συγχρονισμός έχει να κάνει με τις φερομόνες. Αυτές είναι με απλά λόγια κάποιες ορμόνες που ο κάθε άνθρωπος εκπέμπει και οι άλλοι τις λαμβάνουν, μέσω της όσφρησης. Βέβαια οι φερομόνες και οι βιοχημικοί τους υποδοχείς δεν είναι ακόμα αρκετά ξεδιαλυμένες από επιστημονικής πλευράς και για αυτό δε γνωρίζουμε πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει.
  • Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για το όλο φαινόμενο, όπως π.χ. ότι συντονίζονται όλα τα θηλυκά μαζί σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο αρσενικό ή ότι ο κύκλος της σελήνης επηρεάζει την περίοδο ή επιπλέον ότι κοινωνικοί λόγοι όπως η τάση για αποδοχή και αναγνώριση οδηγούν στο συγχρονισμό των κύκλων.
  • Εν τελεί ενώ έχουν γίνει αρκετές ερευνητικές προσπάθειες, παρόλα αυτά δεν έχει αποδειχτεί ότι ο συγχρονισμός των περιόδων είναι just in time αλλά κάπως πιο στο περίπου. Σίγουρα στο μέλλον με τις μοντέρνες τεχνολογίες θα καταλάβουμε πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε για το πως αλληλεπιδρούν οι φερομόνες.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts