Γυναικολογία

Οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις για το γυναικολόγο

 • Ενίοτε για να επιβεβαιώσουμε ή για να αποκλείσουμε μια διάγνωση στέλνουμε την ασθενή σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο για τη λήψη και ερμηνεία ορισμένων εργαστηριακών παραμέτρων, οι συχνότερες εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:
 1. Γενική Αίματος: Ελέγχουμε κυρίως το σίδηρο ( αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης) για την ύπαρξη αναιμίας, ενώ κοιτώντας τα λευκά αιμοσφαίρια αναζητούμε κάποια φλεγμονή.
 2. CRP: Πρόκειται για δείκτη φλεγμονής και τον τσεκάρουμε σε συνάρτηση με τη γενική αίματος.
 3. Δείκτες νεφρικής λειτουργίας ( Ουρία, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες): Τους χρησιμοποιούμε για να δούμε το πόσο καλά δουλεύουν τα νεφρά.
 4. Ηπατικά ένζυμα ( τρανσαμινάσες, γGΤ): Η εκτίμηση τους μας δείχνει εάν έχει επηρεαστεί το συκώτι π.χ. από μια φαρμακευτική θεραπεία, μια πάθηση ή από μια λοίμωξη.
 5. Έλεγχος της Πήξης: Πάντα οφείλει να εκτελεστεί πριν από ένα χειρουργείο.
 6. Έλεγχος Θρομβοφιλίας: Μας ενδιαφέρει σε περιπτώσεις συχνών αποβολών σε εγκύους ή πριν δώσουμε αντισυλληπτικά χάπια!
 7. B-Χοριακή: Τη χρειαζόμαστε συνήθως για να δούμε αν μια κύηση εξελίσσεται καλά στην αρχή της.
 8. Ορμονικός έλεγχος: Περιλαμβάνει πληθώρα ορμονών ( π.χ. οιστρογόνα, προλακτίνη, ανδρογόνα) και μας βοηθά σε διάφορες περιπτώσεις όπως π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες και υπογονιμότητα.
 9. Καρκινικοί δείκτες: Είναι χρήσιμοι σε ογκολογικές διαγνώσεις ( π.χ. όγκοι στο μαστό ή την ωοθήκη).
 10. Κολπικά επιχρίσματα: Λαμβάνονται όταν σκεφτόμαστε κάποια φλεγμονή από ποικίλλα αίτια ( π.χ. χλαμύδια, μύκητες κ.α.)
 11. Γενική Ούρων / Καλλιέργεια ούρων: Τη στέλνουμε σε υποψία ουρολοίμωξης, προσοχή απαιτείται στο να δώσει η γυναίκα σωστά το δείγμα στον ουροσυλλέκτη.
 • Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου πάντα σε συνάρτηση με την κλινική εικόνα και συνεκτίμηση του ασθενούς. Μια εργαστηριακή τιμή από μόνη της δε λέει τίποτα. Υπεύθυνος για την τελική διάγνωση είναι ο κλινικός ιατρός.
 • Εννοείται ότι υπάρχουν ακόμη πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με μια αιμοληψία, η αναφορά τους όμως ξεφεύγει από τα όρια ενός ενημερωτικού άρθρου.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts