Γυναικολογία

Καρκινικοί δείκτες στη γυναικολογία

  • Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες όπου το προσδόκιμο ζωής είναι αυξημένο και η ιατρική βασίζεται πολύ στην πρόληψη και την απεικόνιση έχουμε πιο πολλά περιστατικά καρκίνου. Για αυτό και το άκουσμα αυτής της νόσου αλλά και οποιαδήποτε διαφορική διάγνωση που περιλαμβάνει αυτόν τρομοκρατεί τους ασθενείς.
  • Τι είναι λοιπόν οι καρκινικοί δείκτες; Πρώτα απ’ όλα ας ξεκινήσουμε απ’ το όνομα τους που από μόνο του δημιουργεί φόβο. Είναι με απλά λόγια ουσίες ( π.χ. ορμόνες, πρωτεΐνες κλπ.) που παράγονται από τα κύτταρα του σώματος μας ( κυρίως από τα καρκινικά αλλά και από τα υγιή).
  • Τους χρησιμοποιούμε στη μοντέρνα ιατρική όταν είμαστε στην αναζήτηση ή εξακρίβωση όγκων, στη μετεγχειρητική ή μεταχημειοθεραπευτική παρακολούθηση αλλά και στην υποψία υποτροπής. Μια μεμονωμένη τιμή ενός καρκινικού δείκτη δε λέει και πολλά, η σύγκριση και η εξέλιξη των τιμών είναι σημαντικότερη.
  • Υπάρχουν διάφοροι καρκινικοί δείκτες που θα στείλει ο ιατρός στο μικροβιολογικό εργαστήριο για μέτρηση. Στη γυναικολογία ο πιο σημαντικός είναι το CA-125 που είναι ανεβασμένο στον καρκίνο των ωοθηκών. Άλλοι δείκτες που έχουν να κάνουν με την ειδικότητα μας (αλλά όχι μόνο) είναι το CEA, το CA-15/3, το CA-72/4 κοκ.
  • Γενικά οι δείκτες αυτοί είναι ένα χρήσιμο επικουρικό εργαλείο που μαζί με άλλες παραμέτρους μας δείχνει το δρόμο της διάγνωσης. Αν όμως χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, τότε μπορεί να υπερεκτιμηθεί και να οδηγήσει σε παραπλανητικά αποτελέσματα που μπερδεύουν ιατρό και ασθενή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το CA-125 είναι το ότι είναι αυξημένο όχι μόνο σε καρκίνο ωοθηκών, αλλά και σε προχωρημένη ενδομητρίωση, φλεγμονή της πυέλου κ.α.
  • Εν τέλει να θυμάστε πως η λέξη καρκινικός δείκτης ΔΕΝ αποτελεί συνώνυμο του καρκίνου και να ξέρετε πως εάν ο γιατρός σας θέλει να τον μετρήσει δε θα πει πως πάσχετε από έναν κακοήθη όγκο.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts