Γυναικολογία

Αμηνόρροια…ή αλλιώς η απουσία της περιόδου

Αμηνόρροια σημαίνει απλά ότι η γυναίκα δεν έχει περίοδο. Υπάρχουν δύο τύποι:

  • Πρωτοπαθής: Ένα κορίτσι δεν έχει ακόμα περίοδο ( το cut off όριο είναι τα 15 έτη)
  • Δευτεροπαθής: Μια γυναίκα που είχε περίοδο παλαιότερα, πλέον δεν έχει εδώ και 3 συνεχόμενους κύκλους.

Η περίοδος είναι μια σύνθετη διαδικασία. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα ( εγκέφαλος) υπάρχουν δύο όργανα ( υποθάλαμος / υπόφυση) που εκκρίνουν ορμόνες οι οποίες κινητοποιούν τις ωοθήκες. Αυτές εκκρίνουν τις δικές τους ορμόνες που επηρεάζουν το ενδομήτριο ώστε να έχουμε τον καταμήνιο κύκλο. Οποιαδήποτε ανωμαλία συμβεί σε ένα από τα παραπάνω σκέλη μπορεί να οδηγήσει σε αμηνόρροια.

Ας δούμε συνοπτικά μερικές αιτίες:

  1. Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα: Όγκοι στον εγκέφαλο, τραυματισμοί από τροχαία, νέκρωση της υπόφυσης μετά τη γέννα κ.α.
  2. Προβλήματα στις ωοθήκες: Το πιο συχνό είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, υπάρχουν όμως και σπανιότερα όπως η πρόωρη ωοθηκιακή ανεπάρκεια, η αγενεσία ωοθηκών κ.α.
  3. Προβλήματα στα κατώτερα γεννητικά όργανα: π.χ. επιμένων παρθενικός υμένας, , διαφράγματα κόλπου, ανωμαλίες της μήτρας κλπ.
  4. Ενδοκρινολογικοί λόγοι: π.χ. υπερπρολακτιναιμία, προβλήματα των επινεφριδίων και του μεταβολισμού της κορτιζόνης κ.α.
  5. Επίδραση εξωγενών παραγόντων: π.χ. λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανορεξία, έντονη άσκηση, stress κλπ.
  • Όποιο και αν είναι το πρόβλημα οφείλει η γυναίκα να το συζητήσει ενδελεχώς με το γυναικολόγο της, ώστε να γίνει η λήψη ενός καλού ιστορικού που θα βοηθήσει στην περεταίρω διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής και φυλετικής διαφοροποίησης της γυναίκας. Εάν δε η απουσία της οφείλεται σε κάποια ορμονική ανεπάρκεια ( π.χ. οιστρογόνα) τότε ίσως στο μέλλον οδηγηθεί σε προβλήματα στειρότητας και οστεοπόρωσης, γι’ αυτό λοιπόν η διερεύνηση της αμηνόρροιας είναι επιβεβλημένη.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts