Γυναικολογία

Οι extra αιμορραγίες κατά τη διάρκεια του ίδιου κύκλου

  • Μία φόρα ιδανικά κάθε 28 ημέρες έρχεται η περίοδος. Σε κάποιες μπορεί να έρθει λίγο πιο γρήγορα και σε άλλες λίγο πιο αργά. Σε γενικές γραμμές από 25 έως 35 ημέρες θεωρείται ο κύκλος ότι είναι ΟΚ!
  • Τι συμβαίνει όμως όταν έρχονται αιμορραγίες περισσότερες από μια φορά σε έναν κύκλο; Αυτές είναι λοιπόν οι ΕΠΙΠΛΕΟΝ ( extra) αιμορραγίες ( εκτός της περιόδου δηλαδή) οι οποίες πολλές φορές μας μπερδεύουν και ενίοτε μας τρομοκρατούν.

Πάμε να τις δούμε λοιπόν μαζί για να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα…

  1. Αιμορραγία ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ: Συνήθως διαρκεί 1-2 ημέρες και είναι μικρότερη σε ένταση ( κάποιες σταγόνες δηλαδή). Οφείλεται συνήθως σε κάποια έλλειψη οιστρογόνων στις αρχές του κύκλου. Η θεραπεία της έγκειται στη χορήγηση των οιστρογόνων με χάπια.
  2. Αιμορραγία ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΩΟΡΗΞΙΑ: Συμβαίνει στο μέσο του κύκλου, κρατάει 1-3 μέρες και ίσως συνοδεύεται από κάποιους πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Συμβαίνει γιατί κατά την ωορρηξία πέφτουν τα οιστρογόνα ( φυσική εξέλιξη) αλλά άμα πέσει η στάθμη τους πιο γρήγορα, τότε έρχεται αυτού του είδους η αιμορραγία. Θεραπεύεται με τη χορήγηση οιστρογόνων στο μέσο του κύκλου.
  3. Αιμορραγία ΠΡΙΝ την ΠΕΡΙΟΔΟ: Έρχονται μερικές σταγόνες ή λίγο παραπάνω αίμα μερικές μέρες πριν την “κανονική” περίοδο. Η αιτία είναι μια σχετική ανεπάρκεια προγεστερόνης ( ωχρού σωματίου). Η θεραπεία είναι η χορήγηση προγεστερόνης στο δεύτερο μισό του κύκλου.
  • Όπως γίνεται αντιληπτό με τη λήψη σωστού ιστορικού και πρωτοκόλλου αιμορραγίας μπορούμε να δούμε πότε ακριβώς έρχεται και να διαγνώσουμε σωστά την αιτία της για να προβούμε στη θεραπεία της.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παραπάνω λόγοι είναι ορμονικοί και είναι αρκετά συχνοί. Ωστόσο οφείλουμε πάντα να εξετάσουμε πλήρως τη γυναίκα μήπως υπάρχει κάποια οργανική αιτία για την αιμορραγία, όπως π.χ. ινομύωμα, πολύποδας, εκτρόπιο στον τράχηλο κ.ο.κ.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts