Μαιευτική

Tι είναι το αμνιακό υγρό;

  • Είναι το υγρό εκείνο μέσα στο οποίο το έμβρυο “κολυμπάει” όσο βρίσκεται μέσα στη μήτρα. Το υγρό αυτό αρχίζει να παράγεται ήδη στην αρχή της κύησης έτσι ώστε το μωρό να βρίσκεται διαρκώς μέσα σε ένα “υδάτινο περιβάλλον”.
  • Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη τόσο το αμνιακό υγρό θα παραχθεί από τους νεφρούς του κυήματος και μέσω του ουροποιητικού συστήματος θα βγει στον αμνιακό σάκο και μετά το έμβρυο θα το ξαναπιεί και θα το ξαναβγάλει κοκ.
  1. Το αμνιακό υγρό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το έμβρυο καθώς προσφέρει προστασία από τις κινήσεις και απορροφά τους κραδασμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και μετά από τροχαία ατυχήματα με εγκύους τις πιο πολλές φορές το μωρό δε παθαίνει τίποτα.
  2. Επιπλέον το αμνιακό υγρό διατείνει τους πνεύμονες του εμβρύου με τελικό σκοπό αυτοί να είναι έτοιμοι να δουλέψουν όταν αυτό γεννηθεί. Εκτός από τα πνευμόνια, το υγρό αυτό διατείνει και το γαστρεντερικό σωλήνα ώστε αυτός να αναπτυχθεί σωστά.
  3. Το υγρό αυτό είναι επίσης σημαντικό για τους ιατρούς καθώς πάντοτε μετράμε την ποσότητα του όταν έρχεται η έγκυος για μια εξέταση στο ιατρείο μας, αφού πρέπει να είναι εντός ορίων. Ούτε το πολύ λίγο είναι καλό ( ίσως οφείλεται σε πρόβλημα του πλακούντα ή των εμβρυϊκών νεφρών) αλλά ούτε και το υπερβολικά πολύ ( συνήθως μαρτυρά διαβήτη κύησης ή πάθηση του εμβρυϊκού οισοφάγου).
  4. Το αμνιακό υγρό είναι υψηλής διαγνωστικής αξίας όταν κάνουμε μια επεμβατική πράξη που λέγεται αμνιοπαρακέντηση. Με μια λεπτή βελόνα με τη βοήθεια υπερήχου τρυπάμε την κοιλιά της μαμάς για να πάρουμε λίγο υγρό που περιέχει κύτταρα του εμβρύου. Αυτό το κάνουμε π.χ. για να αποκλείσουμε το σύνδρομο Down.
  5. Και όταν έρθει η ώρα της γέννας πολλές φορές λέμε “σπάσαν τα νερά”. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από αμνιακό υγρό που ρέει και σημαίνει ότι εξελίσσεται ο τοκετός. Τη στιγμή δε που γεννιέται το μωρό θα αποβάλλει το υγρό από τους πνεύμονες του και θα ακουστεί το πρώτο κλάμα του.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts