Γυναικολογία

Η χρήση του Botox στην ούρο-γυναικολογία

  • ΒΟtulinum TΟΧin, τα αρχικά που περιγράφουν την τοξίνη του βακτηρίου Clostridium της αλλαντίασης. Όταν αυτό μας μολύνει τότε το δηλητήριο του προκαλεί μια επικίνδυνη παράλυση των μυών μας. Εκτός όμως από τοξικό είναι και θεραπευτικό όπως π.χ. για στην αντιμετώπιση των ρυτίδων ή της υπεριδρωσίας ( από πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους).
  • Πέρα από τα παραπάνω χρησιμοποιείται και στη θεραπεία μιας πάθησης του ουρογεννητικού συστήματος που λέγεται υπερδραστήριος ουροδόχος κύστη. Αφορά συνήθως γυναίκες στην εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα της είναι συχνουρία, επιτακτικότητα για ούρηση και νυκτουρία.
  • H νόσος χαρακτηρίζεται από υπερσυσπαστικότητα του εξωστήρα μυός. Αυτός κανονικά κατά τη φάση πλήρωσης της κύστης πρέπει να είναι χαλαρός με σκοπό να γεμίσει η τελευταία με ούρα. Καθώς όμως δε συμβαίνει αυτό ο μυς συσπάται με τελικό αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στα άνωθεν συμπτώματα.
  • Η θεραπεία της νόσου έγκειται σε χορήγηση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, που δυστυχώς δεν είναι απ’ όλους καλά ανεκτά, καθώς έχουν παρενέργειες όπως ξηροστομία, ξηροφθαλμία, δυσκοιλιότητα και απώλεια μνήμης.
  • Σε τέτοιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η χρήση του botox. Yπό πλήρη νάρκωση εκτελείται κυστεοσκόπηση και με μια λεπτή βελόνη εγχύουμε το φάρμακο μέσα στο μυ. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και η δράση της τοξίνης κρατά από 6-12 μήνες πριν απαιτηθεί επανάληψη. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ καλά.

ΥΓ: Το botox της ουροδόχου κύστης στη χώρα μας γίνεται κυρίως από τους ουρολόγους, οι οποίοι είναι άλλωστε οι καθαυτό αρμόδιοι για την ουροδόχο κύστη. Το άρθρο γράφτηκε από προσωπικό ενδιαφέρον, μιας και στη Γερμανία που ειδικεύθηκα την επέμβαση εκτελούσαν και εξειδικευμένοι ουρογυναικολόγοι.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts