Μαιευτική

Ναρκωτικά και εγκυμοσύνη, ένα μεγάλο θέμα taboo!

  • Η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυτικό προσανατολισμό. Έτσι λοιπόν στη χώρα μας όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης γίνεται αρκετά μεγάλη πλέον χρήση διαφόρων παράνομων αλλά και νόμιμων ψυχοτρόπων και ενίοτε εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι αφορμές και οι αιτίες για την κατανάλωση τους είναι μεν πολλές αλλά δε θα αποτελέσουν αντικείμενο αυτού του post.
  • Καθώς και γυναίκες κάνουν χρήση ναρκωτικών κάποιες από αυτές επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και έρχονται στο γυναικολόγο τους με θετικό test εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να μας πουν την πάσα αλήθεια, δηλαδή ποιες ουσίες καταναλώνουν, πόσο συχνά κλπ. Από δικής μας μεριάς θα κρατηθεί αυστηρώς και σε κάθε περίπτωση το ιατρικό απόρρητο!

Ας δούμε τώρα μαζί τι προκαλούν ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ τα πιο γνωστά ναρκωτικά:

  1. Κάνναβη: Προκαλεί περίπου τα ίδια προβλήματα με το τσιγάρο, πιο συγκεκριμένα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γέννας, χαμηλού βάρους γέννησης έως και αιφνίδιου εμβρυϊκού ενδομήτριου θανάτου. Πιθανώς τα παιδιά γυναικών που κάπνιζαν ως έγκυες μαριχουάνα να έχουν προβλήματα εκμάθησης και νοητικής ανάπτυξης.
  2. Κοκαΐνη: Λόγω της αγγειοσυσπαστικής δράσης της προκαλεί υποαιμάτωση της μήτρας και επαγωγικά του πλακούντα με συνέπεια επιπλοκές όπως πρόωρες σύσπασης, πρόωρο τοκετό, αποκόλληση πλακούντα κ.α.
  3. Αμφεταμίνες ( Speed, Εcstasy, MDMA): Η ετερογενής αυτή οικογένεια των ουσιών ενοχοποιείται για πρόωρες γέννες και αποβολές. Εικάζεται επίσης πως δημιουργούν καθυστέρηση στη νοητική ανάπτυξη των μωρών, όπως και κινητικά προβλήματα.
  4. Οπιοειδή & Οπιούχα: Με κυριότερο εκπρόσωπο την Ηρωίνη προκαλούν αυτού του είδους οι ουσίες πρόωρες γέννες και αποβολές, ενώ καθώς είναι πολύ εξαρτησιογόνες ελλοχεύει ο κίνδυνος για να αναπτύξει στερητικό σύνδρομο το μωράκι μόλις γεννηθεί.
  5. Παραισθησιογόνα: Αυτού του είδους τα ναρκωτικά με πιο γνωστό το LSD μπορούν να προκαλέσουν πρόωρες συσπάσεις της μήτρας με επακόλουθο πρόωρο τοκετό.
  6. Υπνωτικά: Πολλές διαφορετικές κατηγορίες υπάρχουν με την πιο γνωστή να είναι οι ΝΟΜΙΜΕΣ βενζοδιαζεπίνες ( π.χ. Xanax). Επειδή προκαλούν σχετικά γρήγορα εξάρτηση θα οδηγήσουν το νεογέννητο επίσης σε στερητικό σύνδρομο.
  • Προσοχή! Με το συγκεκριμένο post θίξαμε μόνο τις βασικές κατηγορίες των ναρκωτικών. Κυκλοφορούν πολλά ακόμα τα οποία είτε είναι mix των παραπάνω είτε είναι στο ευρύ κοινό άγνωστα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης η ΝΟΘΕΙΑ με φτηνά χημικά προϊόντα ( π.χ. απορρυπαντικό) που επιδεινώνει τα προβλήματα που προκαλούνε.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts