Γυναικολογία

Τι είναι το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών;

  • Πρόκειται για μια ευτυχώς σπάνια παρενέργεια που συμβαίνει κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε διέγερση των ωοθηκών. Οφείλεται στη δράση των φαρμάκων της διέγερσης ( ορμόνες) τα οποία οδηγούν τις ωοθήκες σε μια πρόσκαιρη υπερανάπτυξη.
  • Η ακριβής αιτιολογία του δεν είναι γνωστή αλλά έχει να κάνει με με τη διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων. Τα αγγεία του σώματος δεν είναι εντελώς στεγανά, δηλαδή μέσω μικρών πόρων περνάνε συστατικά σε άλλες περιοχές και όργανα μας. Όταν παραγίνουν διαπερατά τότε διαταράσσεται η ισορροπία υγρών στο σώμα της γυναίκας με συνέπεια να απορρυθμίζεται η εύρυθμη λειτουργία του.
  • Χαρακτηρίζεται κλινικά από αίσθημα πίεσης στην κάτω κοιλία και αναλόγως της βαρύτητας του από ζαλάδες, εμετούς, δύσπνοια, ταχύπνοια, ταχυκαρδία κλπ. Στον υπέρηχο βλέπουμε χαρακτηριστικά διογκωμένες ωοθήκες και ελεύθερο υγρό στην κοιλιά (ασκίτης) ενώ στον εργαστηριακό έλεγχο υπάρχει εικόνα αφυδάτωσης του σώματος ( υψηλός αιματοκρίτης, κρεατινίνη κ.α.)
  • Γενικώς οι ήπιες εκφάνσεις του συνδρόμου είναι σχετικά ανεκτές. Μόνο οι βαριές μορφές είναι επικίνδυνες για την υγεία της ασθενούς, καθώς τότε αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης λόγω του αρκετά πηχτού αίματος ή το ενδεχόμενο νεφρικής βλάβης όπως και η πιθανότητα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.
  • Η θεραπεία του έγκειται στην εισαγωγή της ασθενούς στην κλινική, στην παρακολούθηση των ζωτικών σημείων, στη χορήγηση υγρών και μέτρηση του ισοζυγίου τους όπως και σε φαρμακευτική θεραπεία με αντιθρομβωτικά και συγκεκριμένα διουρητικά. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθεί διακοπή του πρωτοκόλλου διέγερσης, δηλαδή ο συγκεκριμένος κύκλος της εξωσωματικής ακυρώνεται.
  • Το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών ήταν παλαιότερα πιο συχνό, που στις προσπάθειες εξωσωματικής δίναμε έντονο boost με φάρμακα. Στις μέρες μας η κάθε γυναίκα θεωρείται ξεχωριστό περιστατικό και τα πρωτόκολλα είναι πιο εξατομικευμένα. Να σημειώσουμε επίσης πως οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν υπερδιέγερση.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts