Γυναικολογία

Η γυναικεία αθλητική τριάδα από γυναικολογικής άποψης

  • Το σύνδρομο της γυναικείας αθλητικής τριάδας χαρακτηρίζεται από απώλεια/ μείωση της περιόδου, χαμηλή οστική πυκνότητα και ελαττωμένη πρόσληψη ενέργειας από τις τροφές. Το βλέπουμε σε γυναίκες που κάνουν πολύ έντονη άσκηση ή πρωταθλητισμό.
  • Η περίοδος κόβεται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως π.χ. το ότι η προπόνηση είναι πολύ δυνατή, το φαγητό δεν είναι επαρκές, υπάρχει πολύ stress λόγω του αθλητικού προγράμματος κλπ. Μπορούμε να την “ξαναφέρουμε” με αντισυλληπτικά χάπια ( εξωγενείς ορμόνες).
  • Η οστική πυκνότητα μειώνεται επειδή χάνεται η οστεοπροστατευτική δράση των οιστρογόνων της γυναίκας με αποτέλεσμα τα κόκαλα να αδυνατίζουν και να υπάρχει ο κίνδυνος για οστεοπενία, οστεοπόρωση, κατάγματα κλπ. Απαιτείται ενίσχυση με βιταμίνη D και ασβέστιο.
  • Η χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας έρχεται γιατί πολύ απλά η γυναίκα καίει πολλές θερμίδες και δε μπορεί να προσλάβει αρκετές είτε ακούσια είτε εκούσια. Συχνά συνυπάρχει μια διαταραχή της θρέψης, μια κάποιου είδους αθλητική ανορεξία.
  • Εάν εμφανιστεί η τριάδα της αθλήτριας σε πλήρες φάσμα, τότε επηρεάζεται τόσο η σωματική της υγεία, όσο και η ψυχική. Τότε αρχίζει η ίδια να νιώθει κόπωση διαρκώς, να έχει προβλήματα με τα νεφρά της, το έντερο της, τη γονιμότητα της και διαταράσσεται ο ύπνος και η συμπεριφορά της.
  • Με απλά λόγια στο σύνδρομο αυτό η γυναίκα από την πολύ έντονη άσκηση φτάνει να “καεί” και να μη μπορεί να ανακάμψει. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πολύπλευρη αντιμετώπιση από διάφορες ειδικότητες, κυρίως από τους αθλητιάτρους ( sport medicine).
  • Ο γυναικολόγος οφείλει να συμβουλέψει την ασθενή για να αποφευχθεί πιθανή στειρότητα αλλά και για την επικείμενη οστεοπόρωση λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων. Το βασικό είναι να αποφευχθεί ένα πιθανό burn out, τόσο σωματικό όσο και πνευματικό.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts