Μαιευτική

Η επιλόχεια κατάθλιψη με απλά λόγια

  • Τον όρο αυτό όλοι μας τον έχουμε ακούσει και σημαίνει στην πράξη την εμφάνιση κατάθλιψης στη γυναίκα που έχει γεννήσει. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 12 μήνες μετά τον τοκετό και θα εμφανιστεί περίπου σε 1 στις 10 λεχώνες.
  • Το πρόβλημα σπάνια διαγιγνώσκεται αφού πολλές μητέρες το αποκρύπτουν φοβούμενες τις ενοχές που δημιουργούνται από τον άμεσο περίγυρο ( τι θα πει ο κόσμος αν δεν είσαι η τέλεια μητέρα κλπ.) αλλά και επειδή οι μαιευτήρες δε δίνουν τόση σημασία στον ψυχικό κόσμο μιας και επικεντρώνουν στη σωματική ιατρική.
  • Στη επιλόχεια κατάθλιψη υπάρχουν συμπτώματα όπως απώλεια χαράς και ενδιαφερόντων, κόπωση, διαταραχές ύπνου, πρόσληψη ή απώλεια βάρους, αισθήματα ενοχής ενώ η νέα μητέρα νιώθει πως είναι άχρηστη και δε μπορεί να συγκεντρωθεί σε σκέψεις ή στόχους.
  • Ο ακριβής μηχανισμός της νόσου μας είναι άγνωστος. Όλοι υποθέτουμε ότι κάτι παίζει με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης και πως αυτές κόβονται απότομα, ωστόσο το μονοπάτι δε το γνωρίζουμε ακόμα. Παράγοντες όπως ψυχικά νοσήματα στο ιστορικό, έλλειψη υποστήριξης από το σύντροφο, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κ.α. ίσως επιτείνουν το πρόβλημα.
  • Σε περίπτωση υποψίας της ασθένειας οφείλουμε να παραπέμψουμε τη γυναίκα ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ για ψυχοθεραπεία ενώ σε ορισμένες μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και ίσως η εισαγωγή σε κλινική.

ΥΓ 1 : Συμβουλή για τις νέες μητέρες, δεν παίζουμε με τις ψυχικές νόσους, μιλάμε και εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και ζητάμε βοήθεια όταν νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο!

ΥΓ 2: Εκτός από την επιλόχεια κατάθλιψη υπάρχουν και άλλες ελαφρύτερες ( maternity blues) ή σοβαρότερες καταστάσεις ( ψύχωση της λόχείας) στις οποίες η συμβολή του ψυχιάτρου είναι καίρια.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts