Γυναικολογία

Οιστρογόνα και εγκέφαλος

  • Οι ορμόνες είναι ουσίες που παράγονται στο σώμα μας και δρουν ποικιλοτρόπως με σκοπό να επιτελεστεί μια λειτουργία, π.χ. η προλακτίνη ευθύνεται για την παραγωγή γάλακτος ενώ η αδρεναλίνη εκκρίνεται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένταση λόγω μιας κατάστασης πάλης ή φυγής ( fight or flight).
  • Γυναικείες καθαρά ορμόνες είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η αντιμυλλέριος ( AMH), η ανασταλτίνη κ.α. Βεβαίως κάποιες απ’ αυτές υπάρχουν σε μικρότερες συγκεντρώσεις και στους άντρες. Η κυρίαρχη θηλυκή ορμόνη είναι η οιστραδιόλη ( το πιο σημαντικό οιστρογόνο), παράγεται κυρίως από τις ωοθήκες και οι δράσεις της είναι φανερές σε πολλά σημεία του σώματος, π.χ. στη μήτρα, στα αγγεία, στα οστά κλπ.
  • Τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορες έρευνες για τη δράση που έχουν τα οιστρογόνα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι
    τα οιστρογόνα έχουν νευροπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν με άλλα λόγια από την καταστροφή νευρικών κυττάρων.
  • Έτσι η δράση τους βοηθά στη διατήρηση σε σωστό επίπεδο διαφόρων σημαντικών λειτουργιών όπως η μνήμη ενώ κρατούν το μυαλό οξυδερκές και ευφυές. Υποστηρίζεται ακόμη πως οι θαυματουργές αυτές ορμόνες προστατεύουν από νευρολογικές νόσους όπως η κατάθλιψη, η άνοια τύπου Alzheimer κ.α.
  • Γι’ αυτό και όταν τα οιστρογόνα σχεδόν εκλείπουν στην εμμηνόπαυση, τότε οι γυναίκες ξεχνάνε πιο εύκολα, ίσως νιώθουν κάποια σύγχυση και μειώνεται κάπως η γνωστική ικανότητα ( π.χ. δε μπορούν να συγκεντρωθούν για πολλή ώρα να διαβάσουν κάτι). Σε αυτήν την περίπτωση έχει ένδειξη η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
  • Το τι θα αποδειχθεί από τις έρευνες θα αποκαλυφθεί στο μέλλον, εμείς μπορούμε απλώς να τηρήσουμε στάση αναμονής ώστε να καταλάβουμε μια επιπλέον πτυχή του εγκεφάλου μας, του πιο θαυμαστού οργάνου του σώματος μας!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts