Μαιευτική

Πότε βλέπουμε πρώτη φορά την καρδιά του εμβρύου στον υπέρηχο;

  • Όταν ένα ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει δει ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης τότε αμέσως τηλεφωνεί στο γυναικολόγο με σκοπό εκείνος να σχεδιάσει τις επόμενες επισκέψεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
  • Στον υπέρηχο στην αρχή της κύησης οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν έχουν όλες οι γυναίκες τον κλασικό κύκλο 28 ημερών που περιγράφουν τα βιβλία μας και δε γνωρίζουμε με σιγουριά πότε έγινε η σύλληψη ενώ οι ιδιαίτερες ανατομικές παραλλαγές που έχει η κάθε γυναίκα και οι ικανότητες του εκάστοτε ιατρού και μηχανήματος υπερήχων καθιστούν την όλη διαδικασία αρκετά υποκειμενική.
  • Εάν πάνε όλα καλά τότε στην 5η εβδομάδα θα δούμε συνήθως το σάκο της κύησης μέσα στη μήτρα, στην 6η βλέπουμε το λεκιθικό ασκό ( μοιάζει με δακτύλιο) και από εκεί και μετά θα εμφανιστεί δίπλα του και το έμβρυο το οποίο σιγά σιγά θα αναπτύξει καρδιακούς παλμούς που θα φαίνονται στην 7-8η εβδομάδα.
  • Η παρουσία των καρδιακών παλμών φέρνει σίγουρα μια ανακούφιση στο ζευγάρι καθώς
    η εγκυμοσύνη προχωρά φυσιολογικά. Οφείλουμε ωστόσο να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση της λειτουργίας doppler, εάν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος, καθώς αυτή θερμαίνει τους ιστούς και δυνητικά μπορεί να βλάψει το κύημα.
  • Το να μη δει ο γιατρός με την πρώτη φορά τους καρδιακούς παλμούς δε σημαίνει κατευθείαν ότι δε πάει καλά η εγκυμοσύνη. Η επανάληψη της εξέτασης μετά από κάποιες μέρες μαζί με έλεγχο της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση και σωστή διάγνωση.

ΥΓ: Για να μη δημιουργείται σύγχυση υπενθυμίζουμε ότι οι εβδομάδες της κύησης μετρούνται με την κλεισμένη εβδομάδα και τις τρέχουσες μέρες. Παράδειγμα προς κατανόηση: εάν η ηλικία την κύησης είναι 7 εβδομάδες + 3 μέρες τότε είστε στην 8η εβδομάδα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts