Γυναικολογία

Τι είναι η υπερβολική σεξουαλική ορμή ( νυμφομανία) ;

  • Τη λέξη νυμφομανής ή μητρομανής λίγο πολύ όλοι μας την έχουμε ακούσει και κάπως την έχουμε στο μυαλό μας ότι περιγράφει μια γυναίκα που θέλει όλη την ώρα να κάνει σεξ με διαφορετικούς άνδρες. Το αντίστοιχο φαινόμενο στον άνδρα λέγεται σατυρισμός ή Δονζουανισμός.
  • Η νόσος λέγεται επίσημα υπερβολική σεξουαλική ορμή και τοποθετείται βάση του διεθνούς συστήματος διάγνωσης icd-10 στα ψυχιατρικά νοσήματα. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν και άλλες διάφορες ονομασίες της, καλό θα ήταν όμως να χρησιμοποιούμε τον επίσημο ορισμό της.
  • Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι η υπέρμετρη διάθεση για σεξ, η υπερβολικά συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων και η ασυγκράτητη “αμφιβόλου ηθικής” συμπεριφορά με τους άντρες ( promiscuity), ενώ τα παραπάνω οδηγουν σε μια εξάρτηση από το σεξ με αποτέλεσμα η γυναίκα να παραβλέπει σημαντικές παραμέτρους, όπως π.χ. τη χρήση προφυλακτικού.
  • Το πως προκαλείται η νόσος μας είναι ακόμη άγνωστο, παρόλο που περιγράφεται από την αρχαιότητα. Με την αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τα τελευταία 200 χρόνια καταλήξαμε πλέον στο συμπέρασμα ότι οφείλεται σε ψυχιατρικές αιτίες ( σεξουαλική νεύρωση ή διαταραχή) τις οποίες ακόμα ερευνούμε.
  • Το αν μια τέτοια γυναίκα εμφανιστεί στο γυναικολόγο και αναφέρει η ίδια τα συμπτώματα της είναι μάλλον σπάνιο. Παρόλα αυτά εάν ο ίδιος υποπτευθεί κάτι από αυτά τότε οφείλει να την παραπέμψει στον ψυχίατρο, καθώς η διάγνωση αλλά και η θεραπεία της απαιτούν υπομονή και καλή συνεργασία.

ΥΓ: H ασθένεια που μόλις περιγράψαμε αποτελεί ακόμη “αχαρτογράφητα νερά” στις μέρες μας ενώ η βιβλιογραφία δεν είναι πολύ πλούσια. Ίσως τα δεδομένα στις επόμενες δεκαετίες αλλάξουν, το μέλλον σίγουρα διαρκεί πολύ…

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts