Μαιευτική

Ο χειρισμός Kristeller, ή αλλιώς πατώντας την κοιλιά της μαμάς για να βγεί το μωρό…

  • Πρόκειται για μια αρκετά παλαιά μέθοδο της μαιευτικής (19ος αιώνας) την οποία πρωτοεφάρμοσε ο Samuel Kristeller, ένας πρωτοπόρος γερμανός μαιευτήρας γυναικολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική του Charité στο Βερολίνο. Να θυμάστε ότι τότε οι γιατροί και οι μαίες δεν είχαν ούτε υπέρηχο, ούτε καρδιοτοκογράφο, ούτε monitor κλπ.
  • Για να εκτελέσουμε το χειρισμό πιάνουμε την κοιλιά της μαμάς και ψηλαφούμε που είναι ο θόλος της μήτρας της και πιέζουμε με όλη μας τη δύναμη με κατεύθυνση προς την έξοδο του κόλπου ΠΑΝΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΙ με τις ωδίνες ( συσπάσεις της μήτρας). Ο χειρισμός πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ στο τέλος του τοκετού, όταν δηλαδή βλέπουμε στην πράξη το κεφάλι του μωρού.
  • Συνήθως θα τον εκτελέσουμε όταν η μαμά είναι εξουθενωμένη και δε μπορεί πια να σπρώξει ή όταν δούμε ότι πέφτουν οι παλμοί του μωρού ( κίνδυνος υποξίας) με σκοπό να επιταχύνουμε κάπως τη γέννα. Επίσης θα κάνουμε Kristeller όταν χρησιμοποιούμε βεντούζες ( ή κουτάλες) σε επεμβατικό τοκετό.
  • Καλό θα ήταν να μην κάνουμε τη συγκεκριμένη μανούβρα όταν έχει προηγηθεί καισαρική στο ιστορικό ή εάν ο πλακούντας βρίσκεται στο θόλο της μήτρας, καθώς στις παραπάνω περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος για αποκόλληση πλακούντα ή για ρήξη της μήτρας.
  • ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ Kristeller όταν η γυναίκα δεν έχει συσπάσεις. Όχι μόνο είναι δώρο άδωρο, αλλά μπορεί να γίνει και μεγάλη ζημιά! Επίσης απαγορεύεται ο χειρισμός σε δυστοκία ώμου ή σε περίπτωση ατελούς διαστολής τραχήλου.
  • Μια περίπτωση που απαιτείται πάντα ο χειρισμός είναι στις καισαρικές τομές, όπου ο 1ος χειρουργός πιάνει το κεφάλι του παιδιού και ο 2ος πατάει στην κοιλιά της μαμάς για να βγει το μωρό, μιμούμενος στην ουσία τις συσπάσεις της μήτρας στο φυσιολογικό τοκετό.
  • Διαβάζοντας τα μαιευτικά portals και συνομιλώντας με συναδέλφους διαπίστωσα ότι κάποιοι άνθρωποι διάκεινται αρνητικά απέναντι στη μέθοδο Kristeller. Φτάνουν μέχρι και να ακουστούν εκφράσεις όπως “μαιευτική βία”. Κατά την παραμονή μου στη Γερμανία βέβαια χρησιμοποιούταν πολύ συχνά και αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική. Πιστεύω ότι εάν γίνει σωστά και με σύμφωνα με ενδείξεις μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα!
  • Θεωρώ προσωπικά ότι οι παραπάνω αρνητικές απόψεις για το Kristeller οφείλονται σε malpractice που γινόταν επί πολλά χρόνια σε συνδυασμό με κακές μαιευτικές πρακτικές που ασκούνταν στη χώρα μας ( π.χ. πολύ συχνός επεμβατικός τοκετός χωρίς ένδειξη, έλλειψη υπομονής κλπ). Θεωρώ ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και οφείλουμε να κάνουμε λογική χρήση των γνώσεων μας όποτε αυτό απαιτείται.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts