Μαιευτική

Ο έλεγχος του νεογνού τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του

  • Όταν γεννηθεί ένα παιδί στο μαιευτήριο, είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική, στο μαιευτήριο υπάρχει πάντα ο παιδίατρος που φροντίζει για την εκτίμηση του στα πρώτα λεπτά της ζωής του, έτσι ώστε μετά το βρέφος να παραδοθεί στην αγκαλιά της μαμάς του.
  • Και τις επόμενες μέρες ωστόσο ο εκάστοτε παιδίατρος επισκέπτεται τακτικά τους νέους γονείς και το μωρό στην κλινική προβαίνοντας σε επανελέγχους και σε συμβουλευτική του ζεύγους σχετικά με απορίες όπως π.χ. στο θέμα του θηλασμού.
  • Η κάθε μαιευτική κλινική αναλόγως με τα standards της προσφέρει σε βασικό ή προαιρετικό επίπεδο και κάποιες περεταίρω εξετάσεις του νεογνού, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι:
  1. Έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων: Πρόκειται για λήψη μερικών σταγόνων αίματος από τη φτέρνα του μωρού για να ελεγχθούν ασθένειες όπως η φαινυλκετονουρία, ο υποθυρεοειδισμός, η έλλειψη ενζύμου G6PD κ.α. με σκοπό εάν βρεθεί η νόσος να την προλάβουμε πριν δώσει συμπτώματα.
  2. Ακοολογικός έλεγχος: Με μια ειδική συσκευή στέλνουμε στο μωρό ρυθμικούς ήχους και βλέπουμε την αντίδραση του για να δούμε εάν ακούει καλά. Σε περίπτωση που βρεθεί βαρηκοΐα θα διενεργηθούν κατάλληλες ενέργειες από τον ΩΡΛ.
  3. Υπερηχογραφικός έλεγχος των ισχίων: Γίνεται με σκοπό να ελεγχθεί εάν το παιδί πάσχει από συγγενές εξάρθρημα του ισχίου, αφού αν τη βρούμε νωρίς μέχρι τους πρώτους 6 μήνες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σχετικά εύκολα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με το βάδισμα μετέπειτα.
  4. Οφθαλμολογικός έλεγχος: Πραγματοποιείται σε περίπτωση φλεγμονής των ματιών του παιδιού ( π.χ. σε περίπτωση λοίμωξης του κόλπου με χλαμύδια) ή εάν υποπτευόμαστε κάποια πάθηση των οφθαλμών ( π.χ. λοίμωξη με τοξόπλασμα).
  5. Καρδιολογικός έλεγχος: Έχει νόημα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του μωρού ( συνήθως είναι γνωστό πριν τη γέννα από τον υπέρηχο Β’ επιπέδου), ενώ συνήθως θα απαιτηθεί παιδιοκαρδιοχειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της έκβασης της ασθένειας.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts