Γυναικολογία

Ο όρος Transgender με απλά λόγια

  • Όταν κάποιος είναι transgender αυτό σημαίνει ότι θέλει μέσα του να ανήκει στο έτερο φύλο απ’ ότι ο φαινότυπος του μαρτυρά. Τα ανατομικά του χαρακτηριστικά από γεννησιμιού του δε διαφέρουν από αυτά άλλων ανθρώπων του ίδιου σωματικού του φύλου. Στατιστικά είναι 3 φορές συχνότερο ένας άντρας να θέλει να γίνει γυναίκα.
  • Η αιτιολογία του φαινομένου αυτού δε μας είναι πλήρως γνωστή. Συχνά μέσω του ιστορικού καταλήγουμε σε οικογενειακές καταστάσεις της παιδικής ηλικίας ( π.χ. cross dressing) ή σε συγκρούσεις που βιώνει το άτομο ως έφηβος καθώς αναπτύσσονται τα χαρακτηριστικά του φύλου του και δε θέλει να τα αποδεχτεί.
  • Ίσως υπάρχουν λόγοι γενετικοί, όλα είναι ανοικτά και υπό έρευνα. Το σίγουρο είναι ότι transgender υπάρχουν σε όλα τα κράτη και σε κάθε κοινωνική τάξη. Για να μπει η διάγνωση απαιτείται συνεργασία πολλών ειδικοτήτων όπως ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, γυναικολόγος κ.α.
  • Όταν ένα transgender άτομο θέλει να αλλάξει φύλλο τότε θα απαιτήσει την αλλαγή του ονόματος του, τη λήψη ορμονών και την εγχείρηση αλλαγής φύλου. Το όλο θέμα έχει εννοείται και νομικές πτυχές ενώ απαιτείται και η συγκατάθεση διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Σε κάθε περίπτωση εάν ξεκινήσει η λήψη των ορμονών τότε ελέγχει ο θεράπων ιατρός την πρόοδο και αν είναι εφικτό τότε αποφασίζεται η εγχείρηση αλλαγής φύλου. Γενικά το άντρας προς γυναίκα είναι κάπως ευκολότερο σε σχέση με το αντίστροφο. Περεταίρω λεπτομέρειες ξεπερνούν τα όρια ενός ενημερωτικού post.
  • Το σίγουρο είναι ότι μετά την επέμβαση απαιτείται τακτική παρακολούθηση από τον ιατρό αλλά και αμοιβαία εμπιστοσύνη αφού τα transgender άτομα βρίσκονται συχνά κάτω από ισχυρή κοινωνική πίεση λόγω των επιλογών τους.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!