Μαιευτική

Το φύλο του μωρού στον υπέρηχο

  • Τι έχετε; Αγοράκι ή κοριτσάκι; Η ερώτηση είναι εύλογη και απασχολεί ήδη τους γονείς και φυσικά τον άμεσο περίγυρο τους ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Και ο πιο εύκολος τρόπος για να δει κανείς το φύλο είναι το υπερηχογράφημα. Βεβαίως μπορεί στη μοντέρνα εποχή με εξέταση αίματος να ελεγχθεί το DNA και επαγωγικά το φύλο του παιδιού, η εξέταση αυτή όμως είναι ακόμα κοστοβόρος.
  • Η αξιοπιστία κατά τον έλεγχο του φύλου με τον υπέρηχο αυξάνεται όσο προχωράει η εγκυμοσύνη ενώ εξαρτάται επίσης από την εμπειρία ( και την υπομονή) του γιατρού, από την ποιότητα του μηχανήματος αλλά και από τις διαθέσεις του εμβρύου ( αν έχει δηλαδή την κατάλληλη στάση μέσα στη μήτρα που να μας διευκολύνει).
  • Γενικώς λέμε ότι είμαστε αρκετά σίγουροι για το φύλο όταν γίνεται ο υπέρηχος Β’ επιπέδου ( περίπου 22η εβδομάδα). Παρόλα αυτά με τα μοντέρνα μηχανήματα και με τους έμπειρους προγεννετιστές συναδέλφους μπορεί να διακριθεί το φύλο ακόμα και στην υπερηχογραφία Α’ επιπέδου ( περίπου 13η εβδομάδα). Οπότε στις ενδιάμεσες εβδομάδες ( π.χ. 16-17) μάλλον κάτι σίγουρο θα μπορούμε να δούμε.
  • Στα αγοράκια ψάχνουμε το όσχεο και το μόριο ενώ στα κοριτσάκια τα χείλη του αιδοίου. Προσοχή όμως, ίσως μπερδευτούμε εάν π.χ. υπάρχει ομφάλιος λώρος ή τα χεράκια ανάμεσα στα πόδια όπως και αν π.χ. το μωρό έχει κάποια μη ιδανική στάση ή εάν τα χείλη του αιδοίου είναι υπερτροφικά ή τέλος άμα το όσχεο έχει τραβηχτεί προς τα πίσω!
  • Τα λάθη είναι ανθρώπινα γι’ αυτό και η επανάληψη της εξέτασης σε τακτά χρονικά διαστήματα θα μας διαφωτίσει επί αμφιβολιών. Με τα μηχανήματα που έχουμε στις μέρες μας και με την εκπαίδευση των σύγχρονων ιατρών οι εικασίες μας είναι όλο και πιο σαφείς, η τελική απάντηση ωστόσο έρχεται μαζί με το πρώτο κλάμα.
  • Στη φωτό φαίνεται το φύλο ενός αγοριού ( που στο μεταξύ έχει γεννηθεί στην κλινική Ιπποκράτης) σε υπερηχογραφικό έλεγχο στο ιατρείο μας που πραγματοποιήθηκε στην 21η εβδομάδα της κύησης. Δείτε τα κόκκινα βελάκια που δείχνουν το όσχεο και το μόριο του.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts