Μαιευτική

Σε τι μας χρησιμεύει η χοριακή;

  • Η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι η ορμόνη της κύησης. Παράγεται από συγκεκριμένους ιστούς της εγκυμοσύνης ( που εν συνεχεία θα δημιουργήσουν τον πλακούντα) και χρησιμεύει στο να ελέγχουν οι γυναικολόγοι πόσο καλά εξελίσσεται μια κύηση.
  • Συνήθως θα τη μετρήσουμε στις αρχικές εβδομάδες της κύησης όσο δηλαδή ακόμα δε μπορούμε να δούμε με τον υπέρηχο πλήρως το έμβρυο ή όσο δε διακρίνουμε τους καρδιακούς παλμούς. Η ορμόνη κάνει ένα απότομο peak μέχρι τις 12-13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μετά πέφτει και σταθεροποιείται σταδιακά.
  • Δεν έχει νόημα μια σκέτη μέτρηση της χοριακής καθώς οι φυσιολογικές τιμές της έχουν μεγάλο φάσμα. Αντιθέτως το σωστό είναι να κάνουμε συγκριτικές μετρήσεις της έτσι ώστε να βλέπουμε τις αλλαγές της για να προβούμε στη σωστή διάγνωση. Από μόνη δε λέει απολύτως τίποτα, αφού πρέπει να εκτελούμε μαζί κλινικό και υπερηχογραφικό έλεγχο της ασθενούς!
  • Η μέτρηση της χοριακής πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 μέρες στο αίμα πάνω κάτω σε παρόμοιο σημείο της ημέρας και αν είναι εύκολο από το ίδιο εργαστήριο, καθώς έτσι μειώνεται η πιθανότητα αναληθούς μέτρησης που μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες.
  • Εάν η χοριακή σχεδόν διπλασιαστεί εντός 2-3 ημερών τότε η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Εάν πέσει σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση τότε μάλλον μιλάμε για αποβολή. Σε περίπτωση που δεν ανεβαίνει επαρκώς τότε ίσως έχουμε εξωμήτρια κύηση.
  • Η χοριακή μπορεί να ανέβει και σε καταστάσεις εκτός της εγκυμοσύνης όπως π.χ. σε ορμονοπαραγωγούς όγκους ωοθηκών, μύλη κύηση, χοριοκαρκίνωμα κ.α. , η ανάλυση όμως αυτών των καταστάσεων ξεφεύγει από τα όρια του ενημερωτικού αυτού post.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts