Γυναικολογία

Το σύνδρομο Fritsch – Asherman

Είναι με απλά λόγια η υπογονιμότητα και η μείωση εώς εξαφάνιση της περιόδου λόγω συμφύσεων μέσα στη μήτρα!

  • Από ιστορικής πλευράς περιγράφηκε πρώτη φορά από τον Γερμανό Ηeinrich Fritsch το 19ο αιώνα αλλά έγινε ευρέως γνωστό τον 20ο αιώνα από τον αυστροουγγρικής καταγωγής και μετέπειτα Ισραηλίτη Joseph Gustav Asherman. Πρωτύτερα είχαν περιγραφεί διάφορες μεμονωμένες περιπτώσεις και από άλλους γυναικολόγους αλλά η ένδοια των ιατρικών μηχανημάτων εκείνα τα χρόνια δυσκόλευε τη διάγνωση.
  • Στη νόσο αυτή εμφανίζονται συμφύσεις και συνέχειες μέσα στη μήτρα οι οποίες στην ουσία αδυνατίζουν το ενδομήτριο. Το ενδομήτριο είναι το λεπτό στρώμα στη μέση του οργάνου το οποίο σε έναν υγιή καταμήνιο κύκλο αυξομειώνεται και αποπίπτει με την περίοδο. Ως αποτέλεσμα η γυναίκα έχει μείωση έως εξαφάνιση της περιόδου ( υπομηνόρροια / αμηνόρροια) όπως και υπογονιμότητα ( δε μπορεί να μείνει έγκυος).
  • Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι συμφύσεις οφείλονται σε ιατρικές επεμβάσεις ( ιατρογενής νόσος). Κυρίως είναι αποξέσεις που γίνονται στη μήτρα με κάπως αδρό τρόπο, ιδιαίτερα σε επείγουσες περιπτώσεις. Κλασικό παράδειγμα είναι η απόξεση που εκτελείται μετά από γέννα όπου η γυναίκα αιμορραγεί λόγω υπολειμμάτων του πλακούντα που μείνανε μέσα. Άλλη περίπτωση είναι οι επαναλαμβανόμενες εκτρώσεις που γίνονταν στο παρελθόν ειδικά με αιχμηρά ξέστρα. Σπανιότερα ενοχοποιούνται χρόνιες φλεγμονές του ενδομητρίου ( π.χ. ενδομητρίτιδα από φυματίωση).
  • Η διάγνωση της νόσου γίνεται από το ιστορικό της ασθενούς ( δεν έχει περίοδο, δε μπορεί να μείνει έγκυος, έχει ιατρικές επεμβάσεις στο φάκελο της) αλλά και από απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπέρηχος και υστεροσαλπιγγογραφία. Το gold standard όμως είναι η υστεροσκόπηση όπου μπαίνουμε με μια κάμερα στη μήτρα μετά από νάρκωση της ασθενούς και βλέπουμε που ακριβώς βρίσκονται οι συμφύσεις.
  • Η θεραπεία έγκειται πάλι στην υστεροσκόπηση όπου προσπαθούμε να λύσουμε όλες τις συμφύσεις κόβοντας τες π.χ. με ψαλίδι ή με laser. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής του συνδρόμου με επανεμφάνιση των συμφύσεων μπορούμε να βάλουμε για προφύλαξη στη μήτρα ένα spiral ή ένα μπαλονάκι από καθετήρα folley, ενώ κάποιοι προτιμούν την έγχυση υαλουρονικού. Όσο περισσότερες οι συμφύσεις πριν τη θεραπεία, τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση της κατάστασης.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts