Γυναικολογία

Πως μπορώ να καθυστερήσω την περίοδο;

  • Οι περισσότερες γυναίκες το γνωρίζουν είτε από ιδία εμπειρία είτε από κάποια φίλη τους. Και με πολύ απλά λόγια θα πουν ότι τους έδωσε ο γιατρός τους κάποια χάπια για να μη τους έρθει η περίοδος.
  • Οι λόγοι που επιβάλλουν σε μια γυναίκα να καθυστερήσει την καταμήνια αιμορραγία της είναι κυρίως κοινωνικοί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη συνεύρεση με το σύντροφο της που έχουν σχέση εξ αποστάσεως αλλά και άλλες εκδηλώσεις όπως μια γαμήλια τελετή, ένα τριήμερο σε παραθαλάσσιο τουριστικό μέρος, εξετάσεις, διαγωνισμούς όπως και καλλιτεχνικές εμφανίσεις.
  • Η τεχνητή καθυστέρηση λοιπόν της περιόδου γίνεται με τη χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων προγεστερόνης. Στην πράξη δίνουμε το φάρμακο ( π.χ. duphaston ή primolut) 5 μέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της περιόδου. Η γυναίκα παίρνει συνήθως δύο χαπάκια ( πρωί – βράδυ) και όσο καιρό διαρκεί η αγωγή δεν έρχεται η περίοδος. Μόλις κόψει τη θεραπεία τότε 2 ως 3 μέρες μετά θα έρθει η περίοδος.
  • Προσοχή! Η παραπάνω θεραπεία δεν είναι για κάθε μήνα και άσκοπες δόσεις των ορμονών καλό είναι να αποφεύγονται. Την περίοδο δε μπορούμε άλλωστε να την καθυστερήσουμε για πάντα, το maximum είναι να δώσουμε 7-10 μέρες χρονικό αβαντάζ. Η προγεστερόνη ίσως προκαλέσει λίγο πρήξιμο στο σώμα ( μάγουλα, κοιλιά) ενώ ο κύκλος που θα ακολουθήσει συνήθως είναι κάπως μεγαλύτερος.
  • Εκτός από σκέτη προγεστερόνη μπορούμε να παρέμβουμε ακόμη και σε γυναίκες που παίρνουν συνδυασμένη θεραπεία αντισυλληπτικών. Αυξάνοντας λοιπόν τη δόση του φαρμάκου από ένα σε δύο δισκία τη μέρα στο τέλος του κύκλου πετυχαίνουμε και την αντισυλληπτική δράση αλλά και τη μετάθεση της περιόδου.
  • Όποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο μια γυναίκα θέλει να καθυστερήσει την περίοδο της εμείς ως γυναικολόγοι οφείλουμε να το δεχτούμε. Εννοείται ότι θα τη συμβουλέψουμε βάση της εμπειρίας μας και της γνώσης μας και θέτοντας τα όρια ως επαγγελματίες, θα μείνουμε εκεί χωρίς να εισερχόμαστε σε λεπτομέρειες και κρίσεις της προσωπικής της ζωής.

ΥΓ: Εκτός από το να καθυστερήσουμε την περίοδο μπορούμε να την κάνουμε να έρθει πιο γρήγορα δίνοντας σε μια γυναίκα από τη μέρα 3 ως τη μέρα 12 του κύκλου οιστρογόνα σκέτα ή σε συνδυασμό με προγεστερόνη. Κόβοντας τα ξαναέρχεται η περίοδος με λιγότερη μεν ένταση αλλά πιο γρήγορα όπως είναι επιθυμητό.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts