Μαιευτική

Μύλη κύηση, γνωρίζετε τι είναι;

  • Επιστημονικά χρησιμοποιούμε καλύτερα τον όρο “τροφοβλαστικές νόσοι της κύησης” ωστόσο σε αυτό το post θα απλοποιήσουμε μερικές σύνθετες έννοιες που συνδέονται με προβλήματα στην απαρχή της εγκυμοσύνης.
  • Τα νοσήματα αυτά οφείλονται στην ουσία σε λάθος στο γενετικό υλικό κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Καθώς μια γυναίκα και ένας άντρας έχουν πολλά τέτοια κύτταρα, αν τύχει και ενωθούν μεταξύ τους κάποια ελαττωματικά απ’ αυτά ή με λάθος τρόπο τότε ξεκινάνε τα προβλήματα.
  • Αρχικά έχουμε την απλή μύλη κύηση που χωρίζεται σε πλήρη και μερική. Στην πλήρη έχουμε στην ουσία ένα “κούφιο” ωάριο χωρίς γενετικό υλικό που γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο και έτσι όλο το DNA προέρχεται απ’ τον πατέρα. Στη μερική έχουμε τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από δύο σπερματοζωάρια, οπότε “παραυπάρχει” γενετικό υλικό. Και στις δύο περιπτώσεις η μύλη κύηση είναι προβληματική και δε συνεχίζεται αλλά ευτυχώς είναι ΚΑΛΟΗΘΗΣ.
  • Η διάγνωση της μύλης κύησης προκύπτει από τον υπέρηχο και την κλινικοεργαστηριακή εικόνα. Συνήθως η γυναίκα προσέρχεται με αιμορραγίες, (πάρα) πολύ υψηλή χοριακής γοναδοτροπίνης και χαρακτηριστική απεικόνιση στον υπέρηχο.
  • Η θεραπεία της είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χειρουργική ( απόξεση). Γενικώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η μήτρα είναι αρκετά “μαλθακή” με τάση να ματώνει για αυτό πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι με φιάλες αίματος και μητροσυσπαστικά φάρμακα.
  • Υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου η νόσος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΘΩΑ. Και με αυτές εννοούμε την επιθετική διηθητική μύλη, τον πλακουντιακό τροφοβλαστικό όγκο και το χοριοκαρκίνωμα. Το κοινό των ασθενειών αυτών είναι ότι ο οργανισμός μετά τη θεραπεία δε μπορεί να αποβάλει εντελώς τους ιστούς της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα αυτοί να διηθούν αρχικά τη μήτρα και τα παρακείμενα όργανα ή/ και να δώσουν εν συνεχεία μεταστάσεις! ( π.χ. πνεύμονες, συκώτι, εγκέφαλος κοκ.)
  • Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται αρχικά ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή / και ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ. Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από το στάδιο εξάπλωσης της, γενικώς ισχύει ότι όσο πιο περιορισμένη στη μήτρα είναι τόσο καλύτερη η πρόγνωση.
  • Μετά τη θεραπεία μιας μύλης κύησης ( συμπεριλαμβανομένων και των άλλων τροφοβλαστικών νόσων) πρέπει να γίνεται τακτικός υπερηχογραφικός και απεικονιστικός έλεγχος ( π.χ. αξονική ή μαγνητική τομογραφία) όπως και συχνές μετρήσεις της χοριακής στο αίμα για να ανακαλυφθεί εγκαίρως μια υποτροπή. Η εγκυμοσύνη πρέπει επίσης να αποφεύγεται για τουλάχιστον 1 έτος!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts