Γυναικολογία

Sex και περίοδος, μύθοι και αλήθειες!

  • Η περίοδος είναι μια πολύ βασική φάση του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας και διαρκεί πάνω κάτω 5 μέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζευγάρια αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή όσο η γυναίκα αιμορραγεί. Με αυτό το ποστ ωστόσο θα απαντήσουμε σε μερικές ερωτήσεις που πολλοί από εσάς έχουν αναρωτηθεί.
  • Επιτρέπεται το σεξ κατά την περίοδο; Για να το θέσουμε διπλωματικά, δεν απαγορεύεται. Δεν υπάρχει κάποια απόλυτη αντένδειξη, εφόσον όμως το θέλουν και οι δύο, καθώς συχνά κυριαρχούν οι πόνοι της κοιλιάς και το μειωμένο αίσθημα υγιεινής.
  • Είναι επικίνδυνο το σεξ κατά την περίοδο; Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι, καθώς η μήτρα της γυναίκας δε βλάπτεται κατά την επαφή και το τρέχον αίμα “ξεπλένει” τον κόλπο. Σημαντικό είναι για τον άντρα να πλύνει καλά το μόριο του μετά την επαφή επειδή το αποξηραμένο αίμα είναι “καλή τροφή” για μικροοργανισμούς που ίσως προκαλέσουν βαλανοποσθίτιδα.
  • Μπορεί η γυναίκα να μείνει έγκυος άμα κάνει σεξ κατά την περίοδο; Στις περισσότερες περιπτώσεις με τίποτα, καθώς το σπέρμα ζει 5 μέρες και μέχρι την ωορρηξία απαιτείται περισσότερος χρόνος ( θεωρητικά σε σπάνια περίπτωση που η γυναίκα έχει πολύ σύντομο κύκλο π.χ. 21 μέρες αυξάνονται κάπως οι πιθανότητες εγκυμοσύνης γιατί η ωορρηξία έρχεται πιο νωρίς, αλλά και πάλι είναι δύσκολο)
  • Βοηθάει πουθενά το σεξ στην περίοδο; Σε ορισμένες γυναίκες ίσως ο οργασμός βοηθήσει στο να περάσουν οι πόνοι της περιόδου καθώς κυριαρχούν οι ενδορφίνες ( ορμόνες της ευχαρίστησης). Η κατάσταση είναι όμως αρκετά υποκειμενική, καθώς πολλές “σιχαίνονται τη φάση” και ίσως να μη φτάσουν στην κορύφωση.
  • Μπορεί το σεξ στην περίοδο να προκαλέσει Ενδομητρίωση; Θεωρητικά η μηχανική πίεση από την επαφή σπρώχνοντας το ενδομήτριο προς τις σάλπιγγες θα μπορούσε να το στείλει προς την κοιλιά. Η θεωρία αυτή ωστόσο ΔΕΝ έχει αποδειχθεί, οπότε η απάντηση είναι μάλλον ΟΧΙ.
  • Για να τα συνοψίσουμε λοιπόν, στην πράξη δεν είναι και το πιο εύκολο να γίνει η επαφή κατά την περίοδο, εάν όμως το ζευγάρι έχει όρεξη για σεξ τότε δεν υπάρχει καμία ρητή απαγόρευση. Η χρήση προφυλακτικού συστήνεται περισσότερο για λόγους υγιεινής.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts